Splitski HSLS podnio pritužbu EK i povjereniku za okoliš EU zbog višemjesečnog onečišćenja zraka

od Darko Klasić

Predsjednik splitskog HSLS-a, Hrvoje Bašić, poslao je pismenu pritužbu Europskoj komisiji kao i Povjereniku za okoliš Europske unije zbog nedjelovanja naših institucija po pitanju ugroze zdravlja građana i višemjesečnog onečišćenja zraka.

‘Split i okolica su već mjesecima izloženi po zdravlje opasnom onečišćenju zraka i otrovnom arsenu.

Obzirom da ni brojni prosvjedi građana nisu uspjeli potaknuti hrvatske institucije da zaštite naše zdravlje, naša ustavna prava i prava EU-a, kao građanin Splita, Hrvatske i EU, svojim imenom i prezimenom podnio sam Europskoj komisiji pritužbu zbog nepostupanja hrvatskih institucija te sam o istom obavjestio i povjerenika za okoliš Europske unije, Virginijusa Sinkevičiusa.

Nadležnost EU-a proteže se na sva područja politike zaštite okoliša, kao što su onečišćenje zraka i vode, gospodarenje otpadom i klimatske promjene.

U tom smislu Hrvoje  Bašić zatražio je hitnu reakciju Europske komisije i pritisak na naše institucije, obzirom da su i posljednji nalazi Nastavnog zavoda za rujan pokazivali povećane razine otrovnog arsena u zraku.  Pri tome se nada da će ova prijava potaknuti rješavanje ovog gorućeg pitanja za Split i okolicu.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS