Tiskovna konferencija Tagrebačkog HSLS-a Da su izbori svake godine, sadašnja gradska uprava bi vjerojatno tada svojim radom počela rješavati komunalne i infrastrukturne  probleme građana

od Darko Klasić

Konferenciju za medije koju su održali Darko Klasić, predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba i predstavnici stanovnika Cankareve ulice, sa temom povećanje prometne sigurnosti u Ulici Ivana Cankara.

Naše pozive, apele i inicijative za sanaciju Cankareve ulice u svrhu sigurne regulacije prometa nisu do sada  čuli od kako su na vlast sjeli. Pred izbore sada mogu čuti i korake onih što su iz Cankareve krenuli ka poglavarstvu uručiti peticiju s više od 650 potpisa za rješenje životnog problema.

Sada odjednom znaju da sanacija ulice nije zamjena asfalta i iscrtavanje traka. Sanacija ulice je unaprjeđenje organizacije prometa i ostalih urbanih elemenata, na način da udovoljava potrebama građana. Jer finalni rezultat sanacije ulice treba biti bolja kvaliteta života, ne odrast!

Četiri mjeseca traju radovi koji guše građane ove 200 m duge ulice , i doprinose prometnim gužvama na cijelom zapadnom dijelu  grada. Ovi dosadašnji radovi  nisu uključili aktualne potrebe građana Cankarove ulice i ovog djela grada. Rješenje koje smanjuje broj parkirališnih mjesta, sužuje kolnik za prometovanje vozila može se pripisati politici odrasta. Zanemariti sigurno mjesto ispred škole za djecu i roditelje u svakodnevnim dolascima i odlascima, te usmjeravati autobusni i kamionski promet u ulicu je nesavjesno igranje sigurnošću građana. Gledajući to kao građanin ovog djela grada učinio sam što je u mojoj mogućnosti da kao Darko Klasić, predsjednik HSLS-a Grada Zagreba, ovaj problem medijski eksponiram te  podržim  i dam potporu stanovnicima Cankareve ulice da ih se čuje i uvaži.

Građani Cankareve ulice su se  organizirali i u manje od deset dana prikupili potporu sugrađana na prijedlog kojih traže bolji život ulice i grada. 600 potpisa pred izbore Možemo ne može negirati. Posebice jer nose progresivne i savjesne promjene za efikasniju i sigurniju organizaciju svake vrste prometa u Cankarevoj ulici.

Građani Cankareve ulice su svojim prkosom i ustrajnošću postigli da ih se čuje i razumije. No nažalost i pred izbore Možemo čuje samo  na jedno uho.  Gradska uprava je ponudila samo  polovična rješenja i obvezala primijeniti pola od prijedloga  za Cankarevu  ulicu.

Iako je ovo uspjeh građana Ulice Ivana Cankara, jer iako možda ne mogu spasiti grad, spasili su svoju ulicu od loše politike grada.  Zahvaljujem se građanima Ulice Ivana Cankara što su svojim angažmanom za bolji život ulice pa tako i grada, aktivistima koji su sada gradski oci, pokazali što to je aktivizam!

Očigledno u Zagrebu se trebaju događati izbori barem jedanput godišnje da bi se počeli rješavati komunalni i infrastrukturni  problemi građana te da gradska uprava počne obavljati poslove za koje je građani plaćaju , zaključio je Darko Klasić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS