Tiskovna konferencija Zagrebačkog HSLS-a Voda curi, bivši direktor ViO i dalje prima direktorsku plaću, dok 75 000 brojila nisu  zakonski baždarena ?!?

od Darko Klasić

Zagrebačku konferenciju za medije ponedjeljkom  održali su Darko Klasić i Kristijan Jelić  predsjednik i potpredsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba te  Alen Lochert zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Dali gradska uprava nakon stranačkih kadroviranja u Gradskim  ustanovama u kulturi primjenjuje i  kriterije prethodne gradske uprave gdje   poslove  dobivaju stranački podobnici za neizvršene radove ? 

Dolaskom nove gradske uprave povjerovali smo da je prioritet u upravljanju Zagrebom transparentnost.   Nažalost  stranačka  kadroviranja u Gradskim ustanovama u kulturi i ostalim gradskim tvrtkama sve više doprinose povećanom  broju netransparentne potrošnje novaca  Zagrepčana.   U siječnju ove godine upozorili smo  na netransparentni natječaj za izradu web stranice u gradskoj ustanovi  Centru za kulturu Maksimir gdje je izabrana  Slobodne domene Zadruga.  Proteklog tjedna  postalo je vidljivo da imenovana Zadruga iako je imala  najskuplju ponudu nije uspjela u zadanom zakonskom roku izradila projekt za koji je odabrana .

HSLS Zagreba predlaže da se zbog toga poništi natječaj za izradu web stranice Centra za kulturu Maksimir i zatraži povrat sredstava od navedene Zadruge ,  te da se raspiše novi natječaja na kojem će  prioritet imati  tvrtke ili obrti koji  doprinose zagrebačkom proračunu a ne Udruge ili Zadruge.

Smatramo da je nedopustivo da se novcem Zagrepčana stvara klijentelističko-interesna mreža stranke Možemo, što je samo po sebi licemjerno jer u javnom prostoru i u izbornoj kampanji  Možemo zastupa politike koje su u suprotnosti sa politikama koje provode svakodnevno u Zagrebu, izjavio je predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić.

Gradonačelnik opstruira rad gradskih zastupnika

 Na 29. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, pet dana nakon tragičnog odrona na Jakuševcu, na aktualnom satu tražio sam od Gradonačelnika da mi dostavi dokumente o zaštiti na radu za podružnice iz kojih su bili radnici koji su tada nastradali. Gradonačelnik je imao obavezu poslati mi navedene dokumente u roku od 30 dana. Do današnjeg dana, tri i pol mjeseca otada, nisam dobio navedene dokumente, unatoč tome što su mu poslane požurnice. Ovo je samo jedan primjer gradonačelnikove samovolje i njegovog opstruiranja rada gradskih zastupnika. Bilo koji zaposlenik bilo koje tvrtke i bilo kojeg tijela lokalne samouprave, dobio bi otkaz kad bi se na ovakav način oglušio na izvršenje svoje obveze.  Ovo nije izuzetak, nego pravilo, jer niti za druga postavljena pitanja i zahtjeve koji su gradonačelniku nezgodni, zastupnici ne dobivaju odgovore u propisanom roku, čak niti kad se radi o sasvim jednostavnim zahtjevima. Naime, za slanje traženih dokumenata koje sam tražio bilo je potrebno izdvojiti 24 sekunde kako bi bili poslani mailom. Postoji jedan zastupnik koji je odgovor na pitanje čekao čak 520 dana, dakle 17 puta duže od propisanog!  Uz to, na samoj sjednici gradonačelnik uopće ne odgovara na pitanja, nego ide šumom, a zastupnici drumom. Ponekad je vidljivo da ne želi odgovoriti, ali često se stječe dojam da niti ne razumije pitanje. Kao da mu je potreban tumač. Prava pitanja su što se skriva i čemu uopće služe Pitanja i prijedlozi gradonačelniku, ako odgovore ne možete dobiti,  istaknuo je gradski zastupnik Alen Lochert .

Voda curi, bivši direktor ViO i dalje prima direktorsku plaću, dok 75 000 brojila nisu  zakonski baždarena ?!?

 Možemo zapitat gradonačelnika zna li on gdje je danas bivši direktor ViO Davor Poljak ? Dali i dalje radi u ViO ? Ako da, na kojem radnom mjestu ? Prema našim informacijama, ne samo da i dalje radi u ViO, nego je i nakon više od godinu dana od njegove smjene on i dalje temeljem svog ugovora o radu (koji nikad nije otkazan) na radnom mjestu direktora društva ?!? Uprava ZGH je razriješila gospodina Poljaka funkcije direktora društva, ali s obzirom da mu nije otkazan ugovor o radu i ponuđen novi, on više od godinu dana prima plaću kao direktor društva ? Ali ni to nije sve, jer s obzirom da više nema dužnosničku funkciju otvorio mu se put da prema kolektivnom ugovoru uz plaću prima i regres, božićnicu, uskrsnicu, prijevoz, dodatak na doktorat i time postaje najplaćeniji zaposlenik ViO, a vjerojatno i ZGH.

Dok se ViO razbacuje novcima poreznih obveznika za plaće bivšeg direktora i dalje ništa ne poduzima kako bi se smanjili gubici vode u mreži, a prijete mu i novi financijski gubici zbog ne umjeravanja vodomjera. Trenutno ViO ima oko 75 000 korisnika kojima se obračunava potrošnja vode putem brojila koja nisu zakonski baždarena svakih pet godina ?!? Osim što se mogu očekivati financijske kazne od strane inspekcija, postoji i realna opasnost od tužbi korisnika, odnosno u slučaju da korisnici kojima nije umjereno brojilo prestanu plaćati uslugu ViO nema nikakvu zakonsku osnovu za naplatu. Dokad će građani Grada Zagreba tolerirati ovakvu, terminalno nesposobnu vlast?! – upitao se Kristijan Jelić,  gradski vijećnik HSLS-a

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS