Izgleda da naši čim prođu Svetog Roka zaborave na građane koji su ih svojim glasovima ‘gore’ i poslali – Hrvoje Bašić

od Darko Klasić

Zagađenje iz Sjeverne luke došlo do Sabora na inicijativu HSLS Split i brojnih građana

Predsjednik splitskog HSLS-a Hrvoje Bašić objavio je kako je jučer po prvi put u Hrvatskom saboru jedan zastupnik javno izgovorio činjenicu da građani Splita i okolice već duže vremena udišu otrove, čak 8 puta veće od dozvoljene količine.

Problem je u Hrvatskom Saboru  izložio HSLS-ov zastupnik, Darko Klasić na inicijativu predsjednika splitskog ogranka stranke  te isti prenosimo u cijelosti.

” Primarni predmet djelatnosti splitske sjeverne luke (teretna luka) posljednjih je godina poslovanje s rasutim teretima, čiji su kapaciteti povećani s 250 000 t na milijun tona.  U početku se lokalno stanovništvo žalilo zbog crnila na terasama, crne robe na sušilima i respiratornih problema, ali nitko ih nije shvaćao ozbiljno.

Danas s ovoga mjesta govorim u ime splitskog HSLS-a, ali prvenstveno u interesu zaštite prava, zdravlja i života građana Splita, Solina te Kaštela, koji su već mjesecima izloženi udisanju otrova!

Kad kažem otrov, mislim doslovno na arsen i nikal. Nažalost, to potvrđuju posljednja ispitivanja Zavoda za javno zdravstvo, koja su pokazala da je zrak već drugi uzastopni kvartal zagađen, i to vjerojatno zbog rasutog tereta iz splitske Sjeverne luke, odnosno da su povišene ukupne taložne tvari, uključujući metale.

 

Naime, takvi rezultati posljednji su put zabilježeni davno, još za vrijeme rada željezare u Kaštelima.

Razmjere zagađenja zraka u Splitu najbolje ilustrira podatak da je zabilježena koncentracija arsena nevjerojatnih 8 puta veća od dozvoljene količine! Čak 8 puta veća od dozvoljene.

Posebno zabrinjava podatak da je izloženost tako zagađenom zraku posljednjih godina posljedično dovela do znatnog porasta raznih respiratornih oboljenja građana i porasta karcinoma u široj okolici splitske Sjeverne luke.

Nije zanemariva i indirektna šteta koja pritom nastaje za glavnu gospodarsku aktivnost na tom području, odnosno turizam.

Stoga čudi nedovoljna zainteresiranost Grada Splita, koji je drugi najveći suvlasnik Sjeverne luke i koji u tom trgovačkom društvu može proaktivno djelovati na temelju svojeg udjela od otprilike 10 %.

Čudi i nezainteresiranost Lučke uprave Split, koja prema zadnjim nalazima onečišćenja može utvrditi da je povrijeđen „PRAVILNIK kojim se određuju posebne sigurnosne, zaštitne i druge mjere kod rukovanja opasnim tvarima u luci Split“

– Svatko ima pravo na zdrav život.

– Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.

Upravo tako glasi članak 70. Ustava RH, a iz navedenih podataka HZJZ-a nedvojbeno proizlazi da su povrijeđena ustavna prava građana koji žive na širem području Splita.

Stoga je nedopustivo da se rad Sjeverne luke i dalje odvija pod istim uvjetima, neovisno o takvim količinama otrova u zraku.

Zbog svega navedenog HSLS traži hitnu reakciju Ministarstva zdravstva, Ministarstva prometa te državnog inspektorata i Lučke uprave kao i hitnu zabranu rada s rasutim teretima Sjevernoj luci dok se postojeća situacija ne uskladi s propisanim zakonskim normama, kojima se građanima jamči čist zrak te sigurnost i zdravlje!

Pravo na zdrav okoliš i čist zrak ustavno je pravo građana Hrvatske i naša je dužnost da im ga osiguramo!”

 

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS