Nove prometne regulacije tiho guše građane grada Zagreba

Nakon beskrajnih rasprava Odluka o komunalnom redu je još jedno mrtvo slovo na papiru

od Darko Klasić

U ova dva tjedna od kada traje nova regulacija prometa zbog radova na vrelovodu u Horvaćanskoj cesti  povećala se koncentracija emisije CO2 i ostalih onečišćujućih tvari za više od 25% u zapadnom dijelu grada Zagreba !! Takovi porazni rezultati su posljedica lošeg planiranja i koordinacije gradskih i državnih tvrtki. Revitalizacija vrelovodne mreže će znatno povećati  energetsku efikasnost i sigurnost opskrbe toplinske energije našim sugrađanima, što pozdravljamo, ali i apeliramo da se takovi radovi planiraju u ljetnim mjesecima kako bi se izbjegle nesnosne gužve koje se stvaraju u našem gradu i posljedično povećavaju već ionako visoku razinu emisija CO2.

Zagrebu trebaju pod hitno ozbiljne prometne studije i proširenje više cestovnih pravaca kako bi se smanjile prometne gužve.

Ako gradonačelnika već nije briga za vozače, molimo ga da bar zaštiti zdravlje svojih sugrađana, zaštiti okoliš i utječe na smanjenje CO2 u prometu ! – izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić

 

Alen Vilhar  istaknuo je da su na području u GČ Črnomerec u svrhu povećavanja sigurnosti i usporavanja prometa u neposrednoj blizini škole i vrtića, te na području veće frekvencije kretanja djece i pješaka postavljeni radari za nadzor brzine. Takvih radara usporivača brzine prometa na području Črnomerca ima 8, ali trenutno su svi neispravni i van funkcije. Razlog tome leži u neodržavanju i zamjeni dotrajalih baterija koje su sastavni dio radara a isti nisu održavani  u protekle dvije godine .

Iako već drugu uzastopnu godinu svjedočimo najmanjoj razini izvršenja malih komunalnih akcija i nerješavanju komunalnih problema, te vraćanju neiskorištenih novaca u gradski proračun zbog nedostatka projekata u GČ ovo smatramo neprihvatljivim. S obzirom kako je  zadaća radara za upozorenje povećati opću sigurnost pješaka i prvenstveno djece u prometu, nema nikakvog opravdanja za štednju na sigurnosti djece i naših sugrađana.

Pozivamo  GČ Črnomerec i gradsku upravu da hitno riješe ovaj mali, ali za sigurnost naše djece veliki problem prije početka školske godine.

 

Nakon beskrajnih rasprava Odluka o komunalnom redu je još jedno mrtvo slovo na papiru

Još u  travnju izglasana je  nova Odluka o komunalnom redu, oko koje su se lomila koplja još od početka godine. Nažalost nakon silnih filozofiranja i beskrajne rasprava iako je od usvajanja prošlo sada već skoro dva mjeseca, odluka je postala samo mrtvo slovo na papiru.

U stvarnosti ništa se nije desilo, jer svaku jutro Zagrepčani i Zagrepcanke svjedoci su totalnog prometnog kolapsa  čiji je čest uzrok  dostava  i  rad komunalnih službi u vremenu kada to nije odlukom o komunalnom redu predviđeno. Takvi komunalni radovi i vršenje dostave u vremenu  najveće prometne zakrčenosti grada uz neodgovarajuću i lošu signalizaciju i automatizaciju prometnica  dovodi do sustavnog i stalnog zaustavljanja prometa te zakrčenosti grada, čije ulice i u normalnom vremenskom periodu imaju malu propusnost prometa. Uz sve to, zbog opsežnih građevinskih radova, preusmjeravanje prometa, novih jednosmjernih ulica dolazi do vrlo opasnih situacija i totalnog kolapsa. Pozivam gradsko komunalno redarstvo i gradski ured za promet da primjeni novu Odluku o komunalnom redu kako isti ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru izjavio je Hrvoje Vajdić potpredsjednik HSLS-a Črnomeraca.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS