Tužno je što je upravo ova gradska uprava koja je toliko obećavala promjene ustrajna u očuvanju onoga lošega iz vladavine bivšeg gradonačelnika

od Darko Klasić

Ovaj tjedan Skupština Grada Zagreba donijet će još jednu kontradiktornu  odluku na tragu sada već cijeli niz puta zlouporabljenog  izbora za nagradu grada Zagreba . Dodjela nagrade Grada Zagreba  prema receptu koju je  prakticirao pokojni gradonačelnik ,  vidimo već drugu godinu za redom da od istog koncepta nije ni odustao novi gradonačelnik Tomislav Tomaševiću gdje se uz naše sugrađane koji su svojim profesionalnim radom i doprinosom nakon dugogodišnjeg rada   nesporno  doprinijeli svojim rezultatima u teorijskom i praktičnom radu na području djelovanja u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu, nagrade se i uz niz sigurno zaslužnih dobitnika opet dodjeljuju određenom dijelu onima koji su prvenstveno stopljeni s političkim idejama u ime kojih ih partija Možemo nagrađuje kao da smo u 1953. godini.

Konkretno navest ću kao najočitiji primjer takve prakse nominaciju  prof. dr. sc. Ana Marija Šimundić  ravnateljice bolnice Sveti Duh postavljenu od gradonačelnika Tomislava Tomaševića i stranke Možemo, protiv koji je je podneseno cijeli niz kaznenih prijava , a protekle dvije godine velika većina njezinih zamjenika i pomoćnika dali su ostavku zbog načina vođenja ove gradske ustanove kao što su i  naši  sugrađani zbog toga  suočeni su sa padom kvalitete zdravstvenih usluga zbog  sve loše organizacije rada službi.  To nije predstavljalo prepreku gradonačelniku Tomaševiću kao i njihovim stranačkim kolegama da istu nominira za Nagradu Grda Zagreba za uspješno vođenje bolnice Sveti Duh , a sigurno bi trebalo o ovoj nagradi zatražiti mišljenje u prosijeku 50 Zagrepčanki i Zagrepčana koji po dva sata čekaju obično vađenje krvi na Svetom Duhu nakon narudžbe  dok u isto vrijeme u susjednoj bolnici ili Domu zdravlja isto vađenje krvi obavi istovremeno 200 -ak sugrađana.

HSLS Grada Zagreba smatra da nagrade koje se financiraju javnim novcem trebaju prvenstveno dobiti  naši sugrađani koji su svojim dugotrajnim radom ili iznimnim rezultatom učinili naš grad boljim i pravednijim mjestom, umjesto što se  nagrade dodjeljuju često stranačkim veteranima ili aktivistima – izjavio je predsjednik HSLS-a Zagreba Darko Klasić.

Kristijan Jelić  gradski zastupnik HSLS istaknu  je da još 12. veljače je javno savjetovanje na nacrt Prijedloga Odluke o komunalnom redu Grada Zagreba završilo. Iako je na službenim stranicama grada još u statusu otvorenog savjetovanja, neki dan smo primili novi prijedlog i izvješće o provedenom savjetovanju.

Iako sam dugo politički aktivan nisam naišao na temu koja je imala ovakav odaziv u javnom savjetovanju. Svi su se uključili; od građana pojedinaca, mjesnih odbora, do pravnih subjekata koji posluju u Gradu Zagrebu. Zajednički nazivnik im je bio nezadovoljstvo što se ovako važan gradski dokument nije kvalitetno pripremio.

Čitajući ovaj novi prijedlog koji gradonačelnik predaje skupštini na glasanje  u četvrtak moram istaknuti da nas je ipak čuo i djelomično uvažio naše prijedloge. Naše opetovano i konkretno ukazivanje na isključivanje Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja iz Odluke o komunalnom redu je urodilo plodom. Taj vrlo važan, po dobrobit građana i okoliša, Zakon sada uvjetuje rad reklamnih panoa u noćnim satima.

Unatoč toj dobroj vijesti i dalje nisam zadovoljan Prijedlogom Odluke o komunalnom redu. Ne samo što i dalje ograničava reklamne panoe na 12m2 u svrhe komercijalnog oglašavanja, već i zato što skriveno na tu mjeru želi svesti i sve reklamne površine trgovačkih centara, odnosno samo oglašavanje. Uz tu lošu i bespotrebnu nakanu, u Odluci su zadržane i sve loše formulacije minulog pravilnika o postavljanju reklama.

Kako interpretirati mjeru koja nema početak, zonu koja nema definirane granice i uvjet koji nema mjerljive standarde, nego prilikom za trgovanje utjecajem i položajem. Koji će to gradski referent i po kojim pravilima suditi što je i nije arhitektonsko i urbanistički usklađeno. Kako će mjeriti točnu udaljenost ako nema referentnu  točku od koje mjeri. Mnogo je takovih prilika u ovoj novoj odnosno staroj Odluci o komunalnom redu. Jer njezina novina su restriktivno manji formati reklama.

Tužno je što je upravo ova gradska uprava koja je toliko obećavala promjene ustrajna u očuvanju onoga lošega iz vladavine bivšeg gradonačelnika. Mi nećemo odustati od promjene i na tom tragu podnosimo amandmane na upućeni Prijedlog Odluke o komunalnom redu. Amandmane kojima želimo spriječiti veću štetu od one koju je gradska uprava ovako lošim dokumentom namjerila gradu i svima nama koji u njemu živimo i radimo. S uvjerenjem da će zdrav razum prevladati iščekujemo  predstojeću sjednicu  gradske skupštine.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS