Preuređenje Rekreacijskog-sportskog centra Jarun je nakon novog načina odvoza smeća , još jedno polovično rješenje gradske uprave i stranke Možemo

Odluka o komunalnom redu Grada Zagreba donijeti će više reda u oglašavanju

od Darko Klasić

Kristijan Jelić  gradski zastupnik HSLS  istaknuo je da je prošli četvrtak, malo prije ponoći, u skupštini grada Zagreba konačno je izglasana nova Odluka o komunalnom redu u koju je implementirano većina mojih prijedloga. Još od siječnja, po objavi nacrta prijedloga odluke, fokusirao sam se na cilj da ovaj važan gradski akt bude korak naprijed. Mnogo je truda uloženo da se Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja uvrsti u ovaj akt, ali i da se korupciji podobne formulacije recikliranih starih tekstova izbace iz akta.

Dosljednost, zakonitost i ispravnost mojih nastojanja nisu mogle ostati ignorirane od strane gradonačelnika i gradske uprave. Na moje inzistiranje Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja se ispravno implementirao u prijedlog odluke, a na sjednici predloženi amandmani na prijedlog odluke su 90% uvaženi, te tako postali dijelom novog prijedloga odluke.

Često ukazujemo na propuste gradske uprave i gradonačelnika u njihovu radu. Ne radimo to zato što ih ne volimo, nego zato što je to naša dužnost. Ali zato se sada ne libimo otvoreno istaknuti konstruktivan potez gradonačelnika i gradske uprave prihvaćanjem nužnih izmjena. Uz našu pomoć osigurali su da važeći i važni zakoni budu dio odluke, a usvojeni amandmani donesu stabilnost i transparentnost u procesima koji proizlaze iz spomenute odluke.

Donesena Odluka o komunalnom redu Grada Zagreba dobar je akt, ali na njemu treba i dalje raditi. Zaštita od svjetlosnog onečišćenja još je daleko od pune implementacije i na tome ću i dalje raditi. Ostaje žal što nije usvojen do kraja zadnji moj amandman koji bi omogućavao trgovačkim centrima postavljanje samostojećih reklamnih panoa površine veće od 12 m2 isključivo na svojoj parceli, što smatram da nije ispravno i pravično. U slijedećem razdoblju ustrajati ću da se utvrdi na koji način da izjednačimo veličina samostojećih reklama u svrhu samoreklamiranja s uvjetima za postavu na objektu.

Nadam se da će gradonačelnik sa suradnicima i u budućnosti biti spreman prihvatiti naše zdravorazumske i konstruktivne prijedloge koji su usmjereni ka boljem funkcioniranju Grada, te dobrobiti svih građana i gospodarstva od kojeg svi zajedno na kraju i živimo.

 

U subotu 29.4.2023. službeno je otvoren preuređeni RSC Jarun što je nakon cijelog niza godina zapuštenosti sigurno hvale vrijedna inicijativa. Nažalost izvedba rekonstrukcije je više nego razočaravajuća, preuređenje se svelo na zapravo, novi sloj asfalta i novu regulaciju prometa na Aleji Matije Ljubeka kojom je povećana površina biciklističkih i pješačkih staza i smanjen broj parkirališnih mjesta na području SRC Jarun, a za godinu dan se planira potpuno ukidanje prometa osobnim vozilima. Na prvi pogled djeluje pozitivno, no ovakvom promjenom stvoreni su i problemi koje je potrebno riješiti.

 

  1. Budući da je RSC-u Jarun moguće prići vozilom samo sa sjeverne strane, to znači da će građani koji žele provesti izlet, peči roštilj, kupati se i na svaki drugi način koristiti mogućnosti RSC Jarun, morati tegliti hranu, piće, ugljen, kamperske stolice i stolove i sličnu opremu oko 2 do 3 kilometra. Naime, jezero Jarun je izduženog oblika u smjeru SZ-JI i ne postoji poprečni put do mjesta na kojima je predviđeno roštiljanje, kupanje i ostale rekreativne aktivnosti (vidi fotografije)
  2. Zbog nerješavanja problema prijevoza do odredišta koja su udaljena od ulaza na RSC

Jarun, probleme će imati i ugostitelji, kojima će promet biti znatno smanjen zbog slabije posjećenosti , što će sigurno dugoročno dovesti do zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata te otpuštanja zaposlenika. (Npr., kako će uzvanici koji trebaju doći na svadbu u neki od postojećih restorana tamo stići? Pješice? )

  1. U sklopu preuređenja rušena su stabala i uklanjane zelene površine, kako bi se

prenamijenile u parkirališta. Pitanje tko je to odobrio, te kojim rješenjem su te iste zelene površine pretvorene u parking zone. Ovakvo ponašanje je u neskladu sa „zelenom“ politikom koju promovira platforma Možemo!

  1. Povećanje broja parkirnih mjesta prije ulaska na područje RSC Jarun nije dovoljno, što pokazuje činjenica da posjetitelji dodatno opterećuju parkirališta u okolnim stambenim naseljima i time stvaraju probleme stanovnicima tih naselja. Osim toga posjetitelji parkiraju i na zelenim površinama, što je podložno kaznama koje određuju komunalni redari (vidi fotografije)
  2. Sadašnjim rješenjem nezadovoljni su i djelatnici sportskih društava, koja su u veljači ove godine iz nadležnog gradskog ureda zaprimili anketu putem koje svi korisnici, dakle sportski klubovi i zakupci trebaju dati svoj stav o regulaciji prometa na Jarunu. Rezultati ankete pokazali su da ih 95 posto želi vraćanje dvosmjerne regulacije prometa, koju je ukinuo još bivši gradonačelnik, a sada je ukinut i jednosmjerni.

Preuređenje Rekreacijskog-sportskog centra Jarun je nakon novog načina odvoza smeća  , još jedno polovično rješenje gradske uprave i stranke Možemo , izjavio je podpredsjednik HSLS-a Zagreba Alen Lochert.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS