Priopćenje za medije: „SLOBODA GOVORA SVIMA, GOVOR MRŽNJE NIKOME”

od HSLS

Priopćenje za medije

„SLOBODA GOVORA SVIMA, GOVOR MRŽNJE NIKOME”

Danas, kada slavimo osmu obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, političkoj zajednici europskih naroda utemeljenoj na, među ostalim, zajedničkim vrijednostima slobode, ravnopravnosti i tolerancije, HSLS najoštrije osuđuje izjave Nikole Grmoje kojima je izrazio svoje negodovanje zbog promicanja prava seksualnih manjina stavljajući u isti kontekst, u istu rečenicu tu manjinsku društvenu skupinu sa pedofilima.

Upravo su tolerancija i netolerancija dvije suprotnosti koje danas najbolje simboliziraju dvije Europe, onu demokratsku, u kojoj su liberalna načela slobode, ravnopravnosti i tolerancije dio državne politike, i onu nedemokratsku, predvođenu Orbanovim politikama netolerancije i diskriminacije. U takvoj Europi postoje ujedno i dvije međusobno suprotstavljene Hrvatske, ona koja vrijednosno pripada Europskoj uniji i ona koju predstavljaju mali Orbanovi poltroni, skupina u koju očito spada i Nikola Grmoja, kojima smeta demokracija, zajedno s vrijednostima koje ju čine, koje su njezin preduvjet, a ujedno i smisao. Vjerujemo da se Nikola Grmoja divi Orbanu, te da ima i „mokre“ snove postati mali hrvatski Orban, ali za to bi trebao prvo ostvariti veliki politički uspjeh – pobijediti na izborima, što je u njegovom slučaju ravno znanstvenoj fantastici.

HSLS svrhu političkih institucija vidi u mirnom rješavanju sukoba među pojedincima, zaštiti pojedinaca od bilo kakve opresije i pronalaženju rješenja političkih problema koja bi u najvećoj mogućoj mjeri bila u skladu sa željama i interesima pojedinaca. Međutim, demokraciju ne čine isključivo njezine institucije, nego i vrijednosti na kojima se temelje, a upravo odnos prema manjinama pokazuje kako se u društvu konkretiziraju osnovne demokratske vrijednosti. Prema tome, po vrijednostima se razlikuju stvarne i formalne demokracije, demokratska i Orbanova Europa, europska i nazadnjačka Hrvatska, a na svima je nama kao građanima da odaberemo kakvom društvu, državi ili zajednici država želimo pripadati.

Stoga HSLS upozorava da je povodom obilježavanja obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji važno istaknuti da se nikad ne treba prestati boriti protiv nazadnjačkih ideja jer njihovom osudom i jasnim odmicanjem od njih štitimo demokraciju i njezine institucije, koje su političko sredstvo zaštite svakog pojedinca u društvu.

Dario Hrebak, v.r.

Predsjednik i saborski zastupnik HSLS-a

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS