Održava tiskovna konferencija o ustavnom proglašenju prava na vodu ljudskim pravom

od HSLS

Danas je u Hrvatskom saboru održana tiskovna konferencija na kojoj su nazočili Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i Mirko Budiša predsjednik HSLS-ov Odbora za zaštitu okoliša. Teme konferencije bila je inicijativa HSLS-a o ustavnom proglašenju prava na vodu ljudskim pravom.

Darinko Kosor je napomenuo kako se za iniciranje postupka izmjene Ustava mora dobiti potpora petine saborskih zastupnika. Istovremeno je pozvao građane da podrže ovu inicijativu potpisom on-line peticije koja se nalazi na mrežnim i facebook stranicama HSLS-a. Naglašava kako ovo ne znači da bi voda bila besplatna. Voda ne može biti besplatna, ali može imati ekonomsku cijenu umjesto tržišne, i može biti zaštićena.

Mirko Budiša je naglasio da je Hrvatska prema podacima Eurostata jedna od najbogatijih zemalja po zalihama pitke vode. Hrvatska je visokozadužena zemlja i kao takva podložna različitim pritiscima pa i pritiscima za prodaju svojih prirodnih bogatstava. Iako je zabranjena privatizacije prema postojećim zakonima, ustavna zaštita je djelotvornija jer je Ustav teže mijenjati nego zakone. Voda je zbog zagađenja i klimatskih promjena vrlo važan resurs i u bliskoj budućnosti će preuzeti stratešku važnost kakvu danas ima nafta.

Peticija se može potpisati na: https://goo.gl/uHgw1E

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS