Priopćenje HSLS-a u vezi NP Plitvička jezera

od HSLS

Potpredsjednik HSLS Ante Franić i predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Mirko Budiša potpisali su priopćenje u kojem upozoravaju na neodrživo stanje i devastaciju NP Plitvička jezera te pozivaju Ministra Ćorića da objavi viziju razvoja Nacionalnog parka koju je u Natječaju za izbor ravnatelja dostavio imenovani ravnatelj Kovačević.

HSLS izražava zabrinutost događanjima oko izbora novog ravnatelja nacionalnog parka Plitvička jezera u trenucima kada ovom Parku zbog pogrešnog vođenja prostorne i okolišne politike prijeti potpuna ekološka devastacija i uništenje. Izražavamo također žaljenje postojećom praksom izbora ključnih kadrova jer je ovaj slučaj ogolio činjenicu da se isti obavljaju uglavnom po stranačkom ključu daleko od deklariranih principa stručnosti i sposobnosti, čemu se HSLS snažno protivi. Stoga umoljavamo ministra Ćorića da javno objavi viziju razvoja Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ koju je u Natječaju za izbor ravnatelja dostavio imenovani ravnatelj Kovačević, te na takav način otkloni sumnju u nepotizam i političku korupciju te dokaže njegovu stručnost .

U proteklih desetak godina upozoravamo da su politike upravljanja NP Plitvička jezera pogrešne, što je dovelo do prekomjerne izgrađenosti, prekomjerne posjete te prekomjernog opterećenja okoliša ponajprije ispuštanjem nepročišćenih sanitarno-fekalnih voda u površinske tokove. Sve navedeno je kulminiralo u tolikoj mjeri da se može reći kako je trenutno van kontrole. Zbog toga moramo najozbiljnije shvatiti upozorenja UNESCO-a da se poduzmu odgovarajuće mjere kako sam nacionalni Park ne bi bio skinut s liste zaštićene svjetske baštine.

Mi u HSLS-u smatramo kako je osnovni problem vezan uz izgradnju zbog čega hitno treba revidirati dokumente prostornog uređenja kako bi se nadalje dozvolila samo održiva gradnja uz poštivanje strogih uvjeta zaštite prirode i okoliša. Svi tokovi otpadnih voda moraju se prije ispuštanja obrađivati što je posebno važno za sedrotvorne mikroorganizme koji su važni za formiranje sedrenih formacija na jezerima. Bitno je nadalje napraviti realne analize o satnim i dnevnim kapacitetima prihvata posjetitelja na prostoru nacionalnog Parka kako bi se i na taj način smanjio pritisak na prirodu i okoliš.

HSLS se zalaže za održivo gospodarenje NP Plitvička jezera jer je on ne samo jedinstvena prirodna ljepota u svjetskim razmjerima već i iz razloga što predstavlja značajnu gospodarsku djelatnost na području Ličko-senjske županije. U tom smislu očekujemo od odgovornih institucija i pojedinaca kako na državnoj tako i lokalnoj razini da koordiniraju sve potrebne aktivnosti kako bi se čim prije definirale i provele mjere zaštite te tako NP Plitivčka jezera sačuvali kao jedinstvenu prirodnu hrvatsku i svjetsku atrakciju.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS