HSLS: Žrtve treba zaštiti, a institucije pod hitno uvesti procedure da se onemogući spolno uznemiravanje

od HSLS

Izv.prof.dr.sc. Branko Petrinec, politički tajnik HSLS-a i član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora: Odgovornost je svakoga od nas da ne zatvaramo oči pred diskriminacijom i spolnim uznemiravanjem

Održana je zajednička tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje.

HSLS jasno i nedvosmisleno osuđuje sve oblike diskriminiacije i čvrsto stoji iza stava da je sloboda svakog pojedinca temelj svake uređene demokratske države, a to uključuje i slobodu od svake diskriminacije. Isto tako, osuđujemo sve vrste spolnog zlostavljanja, pogotovo u svjetlu svjedočanstava koje posljednjih dana izlaze na vidjelo.

HSLS smatra da institucije trebaju usvojiti procedure kako bi se nedozvoljeni oblici ponašanja prvenstveno prevenirali, a Vlada i Sabor trebaju donijeti zakonodavni okvir kojim bi se takvi oblici ponašanja sankcionirali, a žrtve zaštitile. Prilikom provođenja postupaka vezanih za spolno uznemiravanja posebno treba paziti na zaštitu žrtvi kao i držanje presumpcije nevinosti kako bi se izbjegla mogućnost zlouporabe prijava za spolno uznemiravanje.

Isto tako, HSLS podržava inicijativu za dodatnim spolnim obrazovanjem koje bi se trebalo implementirati u postojeći kurikulum i postojeće predmete i kolegije. Pri tome svakako mislimo na predmete kao što su priroda i društvo, a kasnije biologija kao i dodatno obrazovanje iz sigurnosti na internetu u sklopu informatike.

Izv. dr. sc. Branko Petrinec,

politički tajnik HSLS-a i

član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS