HSLS predstavio ” Plan prioritetnih politika do 2028. godine”

od HSLS direkcija

U subotu, 17. veljače u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Dario Hrebak, predsjednik stranke, Mirko Budiša, potpredsjednik, Darko Klasić, politički tajnik HSLS-a te Zlatko Aga, predsjednik Središnjeg vijeća HSLS-a.  Javnosti je predstavljen “Plan prioritetnih politika koje će biti osnova programa djelovanja HSLS-a do 2028. godine.”

U proteklom izbornom razdoblju HSLS je u svojim programima politike usmjerio na porezno i parafiskalno smanjenje opterećenja gospodarstva i građana, administrativno rasterećenje, poticanja alternativnih energetskih rješenja i uvođenja transparentnosti u rad državne uprave i lokalne samouprave kako bi građani znali kako se troši njihov novac. Zastupanjem na lokalnim razinama kao i suradnjom sa našim koalicijskim partnerima većina ciljeva ovih programskih politika HSLS-a je uspješno i realizirana.

Novo vodstvo HSLS-a će u narednom četverogodišnjem razdoblju kreirati i provoditi zdravorazumske politike, od kojih će pojedinci, građani i društvo imati koristi. Nakon Izbornog Sabora HSLS u prosincu 2023. godine donesena je odluka o izradi programskih politika HSLS-a. Ti programi su podloga politika koje će HSLS zastupati na parlamentarnim izborima ali će i svaka eventualna koalicijska suradnja biti uvjetovana provođenjem dijela tih politika.

Fokus budućih politika HSLS-a usmjeren je na provođenje realnih politika u gospodarstvu, poljoprivredi, zaštitu okoliša, zelenu i digitalnu tranziciju, nacionalnu sigurnost, obrazovanje i znanost, i demografiju

Kada je riječ o gospodarstvu naglasak HSLS-a je na malom i srednjem poduzetništvu, podizanje praga ulaska obrta u sustav PDV-a, smanjivanju porezna na dobit te davanju bezuvjetne financijske potpore potentnim poduzetničkim idejama.

U poljoprivrednim politikama prioritet nam je osnivanje agro-banke, zabrane proizvodnje sintetičkih proizvoda te redefiniranju nekih poticaja.

O trenutno aktualnoj temi o vraćanju vojnog roka, HSLS će se s aspekta nacionalne sigurnosti zalagati za uspostavu Programa osposobljavanja za samoobranu unutar koje će biti uključene i vojne i civilne komponente službe, minimalno 3 mjeseca.

Po pitanju energetske tranzicije HSLS se zalaže za povećanje udjela obnovljivih izvora energije po minimalnoj godišnjoj stopi od 10%, uspostava burza plina te donošenja strateških odluka o korištenju nuklearne energije.

U zaštiti okoliša naglasak HSLS-a je na aktivnostima vezanim uz konačnu uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom uz korištenje modernih energana na otpad. Kada je u pitanju voda za ljudsku potrošnju, HSLS će se zalagati da se pravo na vodu proglasi ustavnim ljudskim pravom kako bi se izbjegla njena komercijalizacija i osigurala njena dostupnost svim građanima.

Obrazovanje i znanost su ključni za budućnost države te smatramo da je školski sustav potrebno prilagoditi tržištu rada te da treba poticati sinergiju znanosti i gospodarstva. Smatramo da je za znanost i obrazovanje potrebno osigurati izdvajanja koja su na razini prosjeka EU. Unutar seta demografskih mjera HSLS će se zalagati da se u urbanim sredinama daju poticaji mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja, a u ruralnim sredinama da se prema mladim obiteljima vodi politika poreznog rasterećenja.

Nažalost, moramo konstatirati kako je danas međustranačka politička utakmica sve češće umjesto argumentiranih i programskih sučeljavanja usmjerena na omalovažavanja političkih konkurenata. HSLS ne želi biti niti doprinositi takvom političkom okruženju.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS