Hrebak za Radio Nacional o trovanju gaziranim pićima, emigrantima i kibernetičkoj sigurnosti

od Goran Kurevija

Tonsku snimku razgovora možete poslušati na ovom linku:
https://www.mixcloud.com/nacionalradio/gost-dana-dario-hrebak/

Tijekom ovog zasjedanja pred zastupnicima će se naći Izvješće o stanju ilegalnih migracija na području Republike Hrvatske i prijedlog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti. Obje teme predstavljaju područje moguće ugroze države i pojedinaca, jedno u, nazovimo to tako, ‘analognoj sferi’ drugo u digitalnoj. Zajednički nazivnik im je ‘sigurnost’.

Izvješće o stanju ilegalnih migracija na području RH donosi neke zabrinjavajuće činjenice. Od početka godine do listopada, zabilježeno je 62.452 postupanja vezanih uz nezakoniti prijelaz granice, što je porast od 73,2 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Brojke su zabrinjavajuće. Usporedbe radi, na broj stanovnika 91.ve godine 1% građana Hrvatske branilo je državu do međunarodnog priznanja, dok je broj migranata 2023. po zadnjem popisu stanovništva gotovo 1,6 posto.Zakon o kibernetičkoj sigurnosti biti će u budućnosti jedan od najvažnijih zakona kojima će se regulirati sigurnost institucija i građana. Najnoviji slučaj kolanja nedovoljno provjerene vijesti putem digitalne platforme wattsup vezano uz slučaj trovanja gaziranim pićima, svakako će biti jedna od stvari koju će biti potrebno regulirati. I ne radi se tu o slobodi informiranja, već o odgovornom informiranju. Širenje lažnih vijesti, panike, poluinformacija predstavlja veliku opasnost za sigurnost građana.

O tome je Radio Nacional razgovarao sa saborskim zastupnikom HSLS-a Dariom Hrebakom, članom odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, nekadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova, gradonačelnikom Bjelovara koji je po struci diplomirani kriminalist.

Među ostalim, Hrebak se osvrnuo na trovanje gaziranim pićima. “To su stvari koje su se počele širiti gdje više ne znamo što je točno, a što nije. Ovo nije bio fake news. Postoje institucije koje će se morati time pozabaviti. Očekujem da će tvrtke, koje su prouzročile ovakvu štetu, brzo se ispričati i reagirati i isplatiti određenu naknadu ljudima koji su oštećeni. Ovakve stvari se u našoj zemlji ne bi trebale događati”, rekao je.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS