DONOŠENJE IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O HRVATSKOM KVALIFIKACIJSKOM OKVIRU

od HSLS

Ustavni sud RH je 10. ožujka ove godine već drugi put, i to povodom tužbe rektora Sveučilišta u Zagrebu Borasa i četiri pravna fakulteta, donio odluku o ukidanju odredbe Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Na temelju te odluke Ustavnog suda ukida se dio Zakona na način da se diskriminiraju i diskreditiraju studenti stručnih i specijalističkih studija u odnosu na one sveučilišnih studija. Argumentacija iz obrazloženja ove sudske odluke u potpunosti je odvojena od životne realnosti i prijeti dovođenjem do ozbiljnih problema za studente stručnih studija, ali i zakonodavca, što smatramo nedopustivim i u suprotnosti s politikama i praksom Europske unije te Europskim kvalifikacijskim okvirom.

Dijana Radovniković iz inicijative „300=300“ napomenula je da problem u vezi sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru od krucijalne važnosti za više od 100 000 ljudi te da njegovo rješavanje mora biti prioritet nadležnog ministarstva. Ministarstvo u protivnom ostaje isključivo formalna krovna organizacija koja se ne zalaže u praksi za probleme studenata čiji bi interesi trebali biti u njegovu fokusu. Također smatramo neozbiljnim i neprofesionalnim otkazivanje najavljenog sastanka s predstavnicima Inicijative samo 12 sati prije zakazanog termina sastanka. Šaljemo i poruku rektorima koji podupiru ovakav način diskriminacije da očigledno nisu svjesni da diskriminiraju vlastite studente, s obzirom na to da i sveučilišta provode programe stručnih studija, te time šalju svojim studentima poruku kako su manje vrijedni od svojih kolega na sveučilišnim studijima. Tražimo hitno i neodgodivo rješavanje ovog problema jer u protivnom će se 100 000 sadašnjih i bivših studenata suočiti s nesagledivim posljedicama koje se tiču njihovih diploma, karijera i života. Oštro osuđujemo ignoriranje ove problematike te pozivamo na urgentno djelovanje svih institucija uključenih u donošenje novog zakona.

Saborski zastupnik Darko Klasić pritom je istaknuo da je u većini zemalja Europske unije ovakav scenarij apsolutno nemoguć, a EU preporučuje primjenu Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF). Primijeni li se ustavna odluka retroaktivno te ne usvoje li se nove izmjene i dopune Zakona do 31. prosinca 2020., osim trenutačnih 55 tisuća studenata stručnih studija, još će oko 50 tisuća onih koji su završili te studije ostati bez pravne kvalifikacije za posao koji obavljaju.

Kao liberali protivimo se postojećem pravnom vakuumu i zbog toga inzistiramo na njegovu otklanjanju te se zalažemo i za što brže usvajanje europskih standarda, a oštro osuđujemo suprotne i regresivne trendove udaljavanja od europskih standarda, kao što je slučaj u pogledu ovog problema. Naime postojeća pravna situacija ugrožava i ostvarivanje temeljnih načela funkcioniranja i djelovanja EU-a, kao što je prekogranična mobilnost odnosno, u ovom slučaju, i sloboda kretanja u obrazovanju, u kojem području postoje jednaki ujednačeni standardi, kojima se protive pojedine strukture.

Smatramo da je postojanje stabilnih zakona važno jamstvo osobnih sloboda jer je cilj svakog zakona postizanje pravne sigurnosti kako bi se osigurale mogućnosti i perspektive građana da slobodno i autonomno planiraju svoje živote. Zaključno je pozvao resorno ministarstvo da hitno riješi opisani problem kako približno 100 000 sadašnjih i bivših studenata stručnih i specijalističkih studija u Republici Hrvatskoj ne bi ostalo u tzv. pravnoj praznini, tj. bez ikakve kvalifikacije iako su diplomirali na stručnim i specijalističkim studijima.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS