Ako Ivica Puljak i Centar već planiraju zadužiti građane Splita idućih četvrt stoljeća, ne bi li građani – oni koji će vraćati taj kredit – trebali imati uvid u taj ugovor?

od Darko Klasić

Predsjednik splitskog HSLS-a Hrvoje Bašić  objavio je kako su se tematske sjednice Gradskog vijeća održavale o brojnim temama, a kako bi zaduženje građana Splita na 25 godina sutra trebalo biti ‘samo jedna od 36. točki dnevnog reda’. 

‘Kao da je 150 milijuna eura nešto banalno!

Iako ni gradski vijećnici nisu dobili uvid u sve detalje kredita, a kamoli građani, Puljak kaže da ‘očekuje podršku svih vijećnika’ jer mu je teško zamisliti da postoji ‘ijedan vijećnik koji bi bio protiv izgradnje škola i vrtića’.

Prvo, ako već planirate zadužiti građane idućih 25 godina, onda bi mi koji ćemo taj kredit i vraćati, trebali znati svaku stavku tog ugovora. To je naše pravo. 

U tom smislu HSLS je protiv toga da se sutra odlučuje o bilo kakvom kreditu jer ni vijećnici, ni javnost nemaju dovoljno informacija, a jučer smo vidjeli da nije ni pametno, ni odgovorno da se tako bitne odluke donose na silu i preko noći.

Drugo, dobili ste izbore na priči o transparetnosti i participativnom odlučivanju, odnosno uključivanju građana u donošenje odluka. 

U tom smislu HSLS Splita predlaže  da se temeljem Statuta Grada raspiše referendum na kojem će građani moći sami odlučiti žele li se zadužiti na idućih 25 godina. Naravno, uz preduvjet da se prije samog referenduma održi i javno predstavljanje svih uvjeta zaduživanja i točnog plana na što će se novac potrošiti.

Nikakvi ‘tajni ugovori’ ne dolaze u obzir dok je u pitanju javni novac! Dovoljno smo se opekli na Spaladium areni, zaključio je Hrvoje Bašić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS