Sljemenska žičara mora biti dostupnija, ali ne i besplatna

od HSLS Zagreb

Osnovna zakonitost u ekonomiji (a i u životu) je da nema besplatnog ručka, pitanje je samo tko će to platiti !   Mi u HSLS-u smatramo da Sljemenska žičara mora biti dostupnija građanima, ali nikako ne i besplatna. Gradonačelnik očito već pomalo ulazi u izbornu kampanju, pa olako obećava besplatno korištenje žičare. U trenutku kada samo za kapitalni trošak izdvajamo cca 6 milijuna eura godišnje iz proračuna (i tako sve do 2034. g.) i pokrivamo 50% operativnih troškova, neozbiljno je govoriti o besplatnoj usluzi. Umjesto politiziranja potrebno je hitno osmisliti nove sadržaje na sljemenu od poučnih staza,  ugostiteljskih objekata, pa sve do raznih manifestacija. Predlažemo da se putem turističke zajednice Grada Zagreba Sljeme uvrsti u sve vodiče i reklamira kao pluća grada i jedno od top 10 stvari koje morate vidjeti u Zagrebu. Najavljeno je da će se žičara proglasi komunalnom infrastrukturom, kako bi  se subvencionirali operativni troškovi iz gradskog proračuna, što pozdravljamo i to ćemo podržati u Gradskoj Skupštini. Zabrinjava nas što prema neslužbenim informacijama, sjedežnica neće biti popravljena za ovu skijašku sezonu, što znači da Crveni spust (jedina prava staza u Hrvatskoj) neće biti dostupan našim građanima ovu zimu. Smatramo da se moraju korigirati cijene korištenja žičare, kako bi se što više poticalo korištenje iste. Za usporedbu, dok je Sljemenska žičara uprihodila prošle godine milijun eura (što je dovoljno samo za plaće zaposlenika), Sarajevska žičara je sa tri puta nižim cijenama uprihodila 1,5 milijuna eura i poslovala je pozitivno ! Trenutna cijena za građane koji nemaju pokaz od 5,31 eura za jedan smjer i 9,29 za povratnu kartu je jednostavno previsok i treba ga prepoloviti. U Sarajevu su to shvatili na vrijeme i smanjenjem cijene karata povećali dobit za 17 % istaknuo je Kristijan Jelić.

Dok Zagreb samo improvizira , Koprivnica planira

Gradonačelnik Tomašević, i njegova gradska vlast, nikada i nigdje nisu vidjeli niti jednu jedinu pješačku zonu! Čak niti neku od onih koje u Zagrebu već postoje. Vjerojatno zato, jer im je važnije baviti se svjetonazorom i ideologijom svojih sponzora, umjesto komunalnom politikom. To je vidljivo iz dokumenta o daru povodom blagdana svetog Nikole, koji kruži Gradskom upravom, a u kojem su mama i tata postali roditelj 1 i roditelj 2.

Što drugo možemo zaključiti kad vidimo vrhunaravne i nenadmašne improvizacije kojima se nagrđuje zaštićeno kulturno dobro u povijesnoj urbanoj cjelini grada Zagreba? Skandalozno je da Gradonačelnik samovoljno nalaže ovakve nebulozne poteze, koji izgledaju kao najobičnije zakrpe na našem dragom Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske i članice Europske unije.  I tako, dok u Zagrebu stranka Nemožemo i njeni sateliti samo improviziraju, grad Koprivnica planira i ostvaruje zaključio je Alen Lochert.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS