HSLS Zagreba poziva glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića

od HSLS

Hsls Zagreba poziva glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića da umjesto što kažnjava frizerke, ugostitelje i male poduzetnike zbog poskupljenja od 9 centi izvrši nadzor cijena komunalnih usluga Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga jer ovako velika poskupljenja nisu opravdana

Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a, osvrnuo se na opravdanja gradonačelnika Tomaševića u vezi s trenutačnim stanjem i problemima Zagrebačkog holdinga, kojima svu odgovornost pripisuje prošlim vremenima navodeći da on i nova uprava sada, nakon 20 godina uvode sistematizaciju radnih mjesta i uređuju sustav rada Holdinga. Očigledno valja podsjetiti gradonačelnika da već dvije godine upravlja Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom, da je g. Čović usvojio sistematizaciju rada u Zagrebačkom holdingu 15. rujna 2011., a da je nova uprava Holdinga, koju je izabrao s koalicijskim partnerom isključivo na temelju stranačke pripadnosti, donijela odluku o otpuštanju 700 radnika bez ponovno utvrđene sistematizacije radnih mjesta. Dakle, netočno je da 20 godina ne postoji sistematizacija, nego ne postoji novija od one iz 2011. Međutim, istina je da sadašnja uprava nije napravila novu sistematizaciju, pa se postavlja pitanje na temelju čega je utvrđen višak zaposlenika kao osnova donesenih odluka o otkazima. Takav način upravljanja jedna je od glavnih značajki trenutačnog rada Zagrebačkog holdinga kao i usluga koje se građanima pružaju za novac koji plaćaju. Planirana dobit Zagrebačkog holdinga za tekuću godinu u iznosu od gotovo 50 milijuna eura novac je kojim se treba kompenzirati rast plaća radnika holdinga, a ne najavljeno poskupljenje građanima. Zagrebački holding javno je komunalno poduzeće, koje treba poslovati bez dobiti, odnosno u pravilu na pozitivnoj nuli kako bi građani dobivali najpovoljniju javnu uslugu.

Poznato je da su mnogi iskoristili prelazak s kune na euro kako bi neopravdano poskupili svoje usluge i ostvarili dodatnu dobit na račun građana. Nažalost, Grad Zagreb također je jedan od generatora takvih neopravdanih poskupljenja jer kako drukčije protumačiti donošenje pravilnika o zakupu i naknadi za korištenje javnih površina za postavljanje terasa kojim se povećavaju naknade gotovo za 1000 %, dok građani od nove godine parkiranje u garažama plaćaju više gotovo 70 %, a slijedi i poskupljenje vode za 15 %.

Državni inspektorat provodi pojačan nadzor cijena zbog uvođenje eura te kažnjava male poduzetnike, frizerke i ugostitelje zbog povećanja od 9 centi, dok istodobno Grad Zagreb od nove godine za dvoznamenkaste postotke povećava cijene svojih usluga građanima Zagreba.

Takva praksa nije prihvatljiva i pozivam Andriju Mikulića i Državni inspektorat da reagiraju te provedu nadzor poskupljenja usluga Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga kako bi se zaštitio standard građana jer ovakvo poskupljenje nije normalno.

Tko je tu lud ?? Sindikat tražio 87 milijuna kuna, a dobio 133,5 milijuna kuna ???

U javnosti se još prošli tjedan komuniciralo da sindikat Holdinga traži paket mjera u iznosu od 87 milijuna kuna, a da je grad spreman dati 60 milijuna kuna. Sada dobivamo informacije da paket mjera dogovoren sa sindikatima, koji se odnosi na povećanje osnovice, dodataka i neoporezivih primitaka, usklađivanje koeficijenata i uvjeta rada iznosi 17.8 milijuna eura ili 133.5 milijuna kuna !?! S obzirom na rezultate pregovora i nevjerojatnu razliku od 46,5 milijuna kuna, zamolio bi Gradonačelnika da više nikad ne pregovara u ime građana Grada Zagreba, te ga pozivam da javnosti objasni gdje je i kako nastala ta razlika od 46,5 milijuna kuna ??? – izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS