Prijedlog odluke o komunalnom redu guši zdravo poduzetništvo, a s druge strane se pogoduje gradskoj tvrtki!

od HSLS

U ponedjeljak je završila javna rasprava o Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu uz protivljenja mnogih na koje ova Odluka može imati utjecaja.

Prijedlogom odluke o novom Komunalnom redu Grad pokušava zaobići odluke najviših tijela RH, Visokog upravnog suda i Ustavnog suda o poništenju vanjskog oglašavanja kao komunalne djelatnosti čime se ukinuo monopol jedne gradske tvrtke nad vanjskim oglašavanjem na način da ograničava reklamne površine na12 m2 koju isključivo ima tvrtka u vlasništvu grada Zagreba, kao i roka od 2 godine za postavljanje novih plakatnih površina koji nije dovoljan za povrat investicije. Najspornija je odluka u čl. 165 da se retroaktivno ukidaju svi panoi kojima su izdane pravovaljane lokacijske dozvole čime bi se zacementirao monopol jedne gradske tvrtke umjesto da se prema odluci sudova raspiše natječaj i omogući fer tržišna utakmica.

Razumljivo je da su građani grada u atmosferi ekonomske turbulentnosti u strahu i spremni na borbu za svaku kunu, ali i da je potrebno dovesti reda u Gradu Zagrebu.

Kako smo čuli, iz nedavnih izjava udruženja (FESPA-a, UGP-a, UPS-a), mnoge su se zgrade financijski zadužile za potrebe obnove računajući na prihode od zakupa pročelja, a cijela jedna industrija (printa i marketinga) je naslonjena na servisiranje potreba oglašivača. I sami oglašivači u velikoj mjeri sudjeluju u gospodarskoj aktivnosti Grada Zagreba.

Sadašnje odredbe iz nacrta prijedloga Odluke o komunalnom redu imaju nedostataka, nedorečenosti, pravne upitnosti. Jednostavno previše prostora za nedoumice. Ukidanje ili drastično ograničavanje mogućnosti komercijalnog oglašavanja na administrativnom području Grada Zagreba neće proći bez ozbiljnih posljedica po gospodarsku aktivnost u Gradu Zagrebu. Financijske posljedice će izravno i neizravno osjetiti građani Grada Zagreba kao i pravni subjekti. Grad će takovom odlukom biti i pravno izložen potencijalnim sudskim sporovima, koji će na kraju donijeti dodatne troškove gradu.

Molim gradsku upravu da još jednom dobro razmisli što je u interesu grada Zagreba, a ne što se njima osobno sviđa ili ne. Sve odluke grada trebaju biti zdravorazumske i na korist svih građana izravno i neizravno. Potrebno je gledati širu sliku i utjecaj koji Odluka o komunalnom redu ima po cijeli Grad, njegove građane i gospodarstvo od kojeg žive. Slažem se da je nužno uvesti reda u oglašavanju, ali alati za uklanjanje svih ilegalnih „divljih“ reklama postoje i bez nove odluke. Da, nužno je osuvremeniti uvjete oglašavanja, ali zakonski zasnovano, na način koji će omogućiti poslovanje ove industrije u skladu sa svjetskim standardima i tehnološkim napretkom, ali ne na uštrb vizure povijesne jezgre, kulturnih dobara i građana.

Svaki takav prijedlog ćemo podržati, a pripremio sam i 7 amandmana na Prijedlog Odluke o komunalnom redu kojima ću pokušati ispraviti nepravdu koja bi se dogodila u slučaju prihvaćanja Odluke u predloženom obliku.

Kristijan Jelić, zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS