Zagrebačka gradska vlast „prezelena” je da bi ostvarila poticaje EU-a za ozelenjavanje

od HSLS

Proteklih dana u medijima je objavljeno da je 46 gradova, općina i županija ostvarilo poticaje EU-a za ozelenjavanje, odnosno sadnju drveća i uređenje okoliša, ali među njima nije Grad Zagreb, koji je zakasnio s prijavom za navedeno financiranje?!? Javni poziv FZOEU-a za sufinanciranje projekata klimatske prilagodbe trajao je punih mjesec dana, odnosno do dostizanja razine predviđenih sredstava. Bizaran odgovor gradske uprave da su nezadovoljni s odredbom spomenutog natječaja kojom se predviđa da se zaprimanje prijava može zaključiti prije roka jednostavno je neozbiljan. Naime, postavlja se pitanje kako s tako formuliranim natječajem problem nisu imali Split, Slavonski Brod, Pula, Zadar kao ni još 42 grada i općine?!? Čak je Babinoj Gredi i Lumbardi dodijeljeno financiranje u iznosu većem od 200 tisuća eura. Da stvar bude još poraznija za Grad Zagreb, čak i nakon što je objavljeno da su iskorištena predviđena sredstva, Fond je priopćio da će također uzeti u obzir prijave koje pristignu u sljedeća 24 sata, odnosno na taj je način svima koji nisu pravodobno podnijeli prijave omogućen dodatan rok od 24 sata! Svakodnevno svjedočimo brojnim propustima gradske uprave, ali da će se pokazati „prezelenima” čak i za „povlačenje“ sredstava EU-a za ozelenjavanje, doista nitko nije mogao očekivati – izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a, istaknuo je da smo svaki tjedan svjedoci prakse koja je neprihvatljiva u bilo kojem uređenom društvu, to jest zapošljavanja i kadroviranja prema prijateljskim, kumovskim i stranačkim kriterijima, i to od javnih tvrtki do tijela lokalne samouprave. Stoga smatram iznimno zabrinjavajućim podnošenje kaznene prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika u kojoj se navode imena osoba koje će biti izabrane na pročelnička mjesta mjesec dana nakon što je kaznena prijava podnesena Uskoku. Tomislav Tomašević i stranka Možemo u Hrvatskom saboru i, općenito, javnosti često proklamiraju transparentnost procesa i otklon od prijašnjih praksi kadroviranja. Međutim, sumnja u namještanje konkretnih natječaja za pročelnike kao i dosadašnja kadrovska politika u Zagrebačkom holdingu, u kojem su zapošljavane uglavnom osobe sa stranačkom iskaznicom SDP-a ili Možemo u bitnom je raskoraku s javnim porukama, a time se ne dovodi u pitanje samo proklamirana transparentnost, nego i općenito poštovanje zakona i propisanih procedura.

Koji su rezultati takvih politika? To su očigledno fingirani natječaji za upravu i sve direktore Holdinga, izbor ravnatelja zagrebačkih ustanova i poduzeća prema kriteriju stranačke pripadnosti ili osobnih poznanstava kao i šteta koja je nakon dvije godine od promjene vlasti veća od koristi proizašlih iz rada tako izabranih pročelnika, članova uprave, direktora i ravnatelja, a koju u konačnici nadoknađuju građani plaćajući povećane cijene.

Budući da gradska uprava izbjegava javno odgovoriti na pitanje kako je moguće da su imena izabranih pročelnika bila poznata mjesec dana prije završetka natječaja kao i na tvrdnje da su prema nalogu gradonačelnika i njegove zamjenice upravo ovim osobama unaprijed bila dostupna pitanja iz pismenog dijela testiranja, HSLS Grada Zagreba poziva USKOK da postupi premai predmetnoj prijavi i da, ako je to potrebno, poduzme konkretne mjere kako bi se spriječila takva buduća praksa političkog i poslovnog pogodovanja, kao jedan od duboko ukorijenjenih problema u Zagrebu, koja bi se, ako ne bude sankcionirana, mogla ustabiliti i (p)ostati kronična rak-rana našeg glavnog grada.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS