Tiskovna konferencija Zagrebačkog HSLS Iz porezne reforme odlukom Tomaševića i gradske uprave izostavljeni građani Zagreba i sprema li se opet štrajk u Zagrebačkom holdingu ?

od Darko Klasić

  Od prvog siječnja 2024. godine u Hrvatskoj je provedena porezna reforma sa svrhom što većeg rasterećenja rada i time povećanja plaća. Rezultate ove reforme osjetit će na svojim plaćama  skoro svi građani Hrvatskih gradova osim Zagrepčana .  Zagrepčani u prosjeku imaju sad 40 eura manju plaću u odnosu na stanovnike Bjelovara ili godišnje 480 eura , a od 2025. godine ta razlika će biti još veća.  Trošak smanjenja  poreza u Zagrebu  gradski proračun bi koštao 174 milijuna eura  i iako je isti prošlu godinu završio sa 197 milijuna eura većim prihodima očigledno to nije bio dovoljan razlog  gradonačelniku Tomaševiću te SDP-u i Možemo da porezno rasterete Zagrepčane.  Gradska uprava očigledno ima druge prioritete kojima se potpomaže rad ciljanih udruga ili  projekta koji su ideološki prioriteti  ili nastavak populističkim mjera prethodne uprave.

 Grad Zagreb, i dalje će biti jedan od tri najskuplja grada u Republici Hrvatskoj, te jedini grad čiji građani nisu  osjetili  mjere poreznog rasterećenja rada od 1.1.2024. odlukom gradonačelnika Tomaševića te stranaka Možemo i SDP-a.   Ova odluka gradske uprave i dalje nastavlja žmikati svoje sugrađane te će  umanjit prihode onim Zagrepčanima  sa prosječnom zagrebačkom plaćom za cca. 480 eura na godišnjoj razini , izjavio je Alen Lochert.

Prijeti li Zagrebačkom holdingu štrajk , a građanima napuljski scenarij i blokada javnog prijevoza?

 U prošlotjednom priopćenju,  gradonačelnik Tomašević hvali se da je prosječna neto plaća u Zagrebačkom holdingu porasla za 24,7 %.  Informacija je u najmanju ruku manipulativna a zapravo u cijelosti neistinita.  

 Naime, osnovica je u ZGH za siječanj 2023. iznosila 425,35 €, a za srpanj 2023. iznosila je 438,10 € što je povećanje od samo 3%, a ishođeno je nakon obustave rada radnika podružnice Čistoća prije godinu dana. Osim toga, ukupna masa plaća smanjena je, jer su smanjeni i koeficijenti velikoj većini radnika ZGH.

  Reprezentativni sindikati započeli su pregovore o povećanju osnovice zbog povećanja troškova života i inflacije.  Dok su svi radnici Gradske uprave Grada Zagreba, koji obavljaju poslove administrativnog karaktera i koji plaće dobivaju isključivo iz proračuna, a time i od radnika Zagrebačkog holdinga koji pune proračun, dobili povećanje od čak 11 % od siječnja 2024. i još 4 % od srpnja 2024. http://zagreb-up.sdlsn.hr/ , radnicima Zagrebačkog holdinga prvo je ponuđeno 2,5 % od travnja 2024. i 2,5 % od listopada 2024., da bi posljednja ponuda bila 8%, odnosno 10%, ali uz smanjenje neoporezivih dodataka. Ako je, kao posljedica tzv. restrukturiranja koje to nije, ukupno 689 radnika prestalo obavljati poslove „administrativnog karaktera“, to znači da u Holdingu više nema „uhljeba“ i da svi rade svoj posao. Sindikati su 30.1.2024. imali bezuspješni sastanak s Gradonačelnikom. Za slijedeći dan dogovoren je  sastanak s Upravom, koji je Uprava ZGH otkazala. To znači da sad slijedi postupak mirenja, a ako isti ne uspije dogodit će se štrajk radnika Zagrebačkog holdinga. Prvo što će građani primijetiti bit će ne odvoz otpada, dakle eskalacija problema koji su u predizbornoj kampanji obećali riješiti. Tu je i ZET čiji štrajk bi paralizirao sve prometne tokove u gradu Zagrebu.

Povrh svega toga, Uprava Holdinga je sebi i voditeljima podružnica povećala plaće od siječnja 2024. i to za čak 20%!

Ovako nešto nije se događalo čak niti u vrijeme bivšeg gradonačelnika, pa ponovo možemo zaključiti da je Tomislav Tomašević još gori od svog prethodnika , istaknuo je Kristijan Jelić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS