Tiskovna konferencija Zagrebačkog HSLS-a HSLS očekuje od gradske uprave  da se  transparentnost  primijeni i uvede  u sve javne ustanove i poslovne subjekte kojima upravlja Zagreb, Tomašević ponavlja laž o povišicama plaća komunalnih radnika u Zagrebačkom holdingu

od Darko Klasić

Prošli tjedan gradonačelnik Tomašević predstavio je aplikaciju za uvođenje transparentnosti u Gradu Zagrebu.  Očigledno su Gradska uprava i gradonačelnik ili prespavali nastavu ili je ova objava gradonačelnika opet  u okviru marketinga predizborne utrke , jer je  transparentnost već odavno uvedena  u brojnim gradovima.

Uvođenje transparentnosti sigurno je značajan iskorak u uvid trošenja Zagrebačkog proračuna velikog 2,5 milijardi eura od kojih je dostupno na uvid 1,7 milijardi eura , i ta  je  obaveza preuzeta  Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakonom o proračunu .

Zakona o proračunu tkz. zakon o transparentnosti nije od jučer i proteklog tjedan ,   donesen je 2022.godine   na inicijativu HSLS kao  dio koalicijskog sporazuma kako bi se ojačala borba protiv korupcije i nekontrolirano trošenje i samovolja u upravljanju gradova i općina.

Iz tog razloga je Bjelovar kao prvi grad u Republici Hrvatskoj uveo transparentnost u javni prostor kao jedini prihvatljivi rad gradske uprave i to 2019. godine  , tri godine prije samog donošenja obvezujućeg zakona i sada već  pet godina prije Zagreba.

HSLS pozdravlja  uvođenje  transparentnosti u Zagrebu , jer bilo bi neprihvatljivo da Zagreb kao glavni grad i najveća jedinica lokalne samouprave čije je proračun veći od svih ostalih proračuna  gradova zajedno  u Republici Hrvatskoj ne omogućava uvid na šta se troši novac njegovih stanovnika.  Svi građani imaju pravo znati kako se troši njihov  novac.

Voljeli bi također da se Zagreb  vodio ovakvim  politikama i  proteklih mjeseci kada su razni kružoci i povjerenstva  donosile odluke o sufinanciranju medija u Zagrebu ili ocjenjivanju kriterija za dodjelu potpora i tako   netransparentno odlučivali  o trošenju novaca Zagrepcanki i Zagrepčana koje je onda aktom gradonačelnika  propisivao Tomašević.

Nova gradska uprava  nažalost propustila je u protekle tri godine provesti politike kakve HSLS provodi u Bjelovaru , što bi sigurno imali bi utjecaj na  manje poreze građana  te na  privlačnost  grada za investicije i nova ulaganja , izjavio je Darko Klasić.

Tomašević ponavlja laž o povišicama plaća komunalnih radnika u Zagrebačkom holdingu

Nakon prošlotjedne konferencije za medije HSLS-a, gradonačelnik Tomašević napokon je priznao da su upravi ZGH i voditeljima podružnica plaće povećane za 20%, ali i dalje ponavlja neistinite i manipulativne tvrdnje da je prosječna neto plaća u Zagrebačkom holdingu d.o.o. u 2023. godini porasla za 24,7 %, a komunalnim radnicima čak 35,7 %  .

Već smo prošli put tvrdili da to nije istina, a ovaj put su nam i radnici poslali platnu listu komunalnog radnika ZGH kao dokaz iz koje je jasno vidljivo da gradonačelnik obmanjuje javnost.

Naime, neto plaća komunalnog radnika sa koeficijentom 2,25, uz osnovicu od 425,35 €, za mjesec ožujak 2023. iznosila je 1.068,13 €, a za kolovoz 2023. iznosila je 1.089,65 €, uz osnovicu od  438,10 €. Nije potrebno biti veliki matematičar da bi se vidjelo da se tu nikako ne radi o navodnom prosječnom povećanju od 24,7 %, a kamoli o navodnom povećanju komunalnim radnicima od 35,7%, čak niti sa uključenim neoporezivim naknadama, naknadom za topli obrok i naknadom za prijevoz !

Podsjećamo da su gradskoj administraciji, koja se financira iz proračuna, plaće već porasle za 11 % i još 4 % od srpnja 2024. Dakle, samo radnici komunalne tvrtke Zagrebački holding d.o.o. nisu zavrijedili povećanje, čak niti za iznos inflacije.

Lažnim tvrdnjama Gradonačelnik pokušava pred javnošću stvoriti utisak kako brine o komunalnim radnicima i kako je povećanja plaća, koje traže sindikati, neopravdano.

Pozivamo gradonačelnika da prestane obmanjivati javnost i konačno sjedne sa predstavnicima radnika ZGH, kako bi spriječio mogući štrajk, koji bi posljedično zaustavio već ionako kaotični odvoz otpada i usporio javni prijevoz u gradu Zagrebu , istaknuo je Kristijan Jelić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS