Rasprava o šahu

od Darko Klasić

Svake godine sportaši iz različitih sportskih disciplina osvijetle  svojim rezultatima i uspjesima   ime naše domovine.  Pritom sportaši u sportovima   medijski više popraćenim su više vrednovani  od onih sportaša u tkz. malim sportovima čiji uspjesi često prolaze  gotovo nezamijećeno  iako je uložena  ista energija, odricanje i trud.  To je danas  nažalost postala realnost koju nosi medijska eksplantacija sporta u marketingu i prodaji , ali unatoč tome svi naši sportaši su zapravo istinski  naši heroji i junaci , čiji nas uspjesi i rezultati motiviraju i vesele , a njihovi padovi rastužuju i žaloste  oni su ono najbolje što Hrvatska ima i koji ovu zemlju predstavljaju u najboljem svijetlu.

Često zaboravljamo na sav njihov trud, neuspjehe , nedostatak potpore , borbu sa vjetrenjačama ali i borbu sa onim iza zavjese od kojih mnogi profitiraju na uspjehu naših sportaša i često postavljaju pozornicu prema svojim osobnim interesima.

Već godinama često u javnosti pratimo skupštine klubova uglavnom onih razvikanih i medijski eksponiranih gdje pratimo cijele niz  tkz. zaljubljenika u sportove koji sa sportom nemaju puno poveznica osim svojeg ekonomskog interesa  ili statusa koji im takva mjesta u upravama  donose u društvu.   Nažalost takvih nazovimo ih zaljubljenika u sport  ima dosta i oni često  utječu na naše mlade sportaše i njihov budući sportski život,  te vedre i oblače u cijelom nizu sportova pogotovo onih malih sportova koji prolaze ispod radara javnosti ali i institucija države i lokalne samouprave.

Prije sada već mjesec dana govorio sam također o šahu i njihovom značaju za Republiku Hrvatsku  ali i problemima u šahu i vjerovali ili ne u Hrvatskoj se nedavno zabranjivalo igranje šaha nekim ljudima, poništavale su se odigrane partije bez razloga a danas se pojedinim članovima zabranjuje rad u šahu samo zato što se  upozorava  na ponašanje odgovornih u Hrvatskom šahovskom savezu.

Na takve prisvajanje ovlasti i nelegalno donošenje odluka reagiralo je resorno Ministarstvo uprave i pravosuđa te 22. prosinca 2023. godine poništilo rješenje Gradskog ureda u Zagrebu o Skupštini šahovskog saveza kao i izboru predsjednika, čime su sve odluke svih  izabranih predstavničkih tijela postale nezakonite i ništavne.

Unatoč  ovoj odluci Ministarstva uprave i pravosuđa , u Hrvatskom šahovskom savezu se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo osim što se organizira ove nedjelje  nova izborna skupština Šahovskog saveza .

Nažalost primjenjujući  stari obrazac djelovanja,  predstavnici Hrvatskog šahovskog saveza  i dalje  ne dopuštaju  unutarnji nadzor članovima, opetovano prijete zabranom ulaska izabranim članovima skupštine na izbornu skupštinu, prijete i provode brisanje klubova iz nekih županija koje nisu sklone sadašnjem vodstvu  , te na kraju žele Izbornu skupštinu održati zatvorenu za javnost.  Žele zaštitarima spriječiti  ulazak zainteresiranih sportaša i medija.

Ovo je mora reći nevjerojatno , ali nažalost i učestalo u sve većem  broju udruga a koje svi mi djelomično i iz proračuna plaćamo. Krše se ne samo statutarne odredbe udruga  već i Zakon o udrugama koji predviđa otvorenost rada i mogućnost da javnost ili zainteresirani sportaši imaju pravo znati koji su programi kandidata koji će ih predstavljati.

Zato ovim putem pozivam institucije zadužene za zaštitu sportaša i zakonitost rada sportskih udruga da provedu nadzor sazvane Izborne skupštine šahovskog saveza kako ne bi izgubili još nekoliko mogućih generacija mladih, darovitih sportaša koji možemo demotivirati ovakvim djelovanjima u sportu a konkretno ovdje u šahu.

Hrvatska vlada je u ovom mandatu znatno povećala izdvajanje za sport. Ali taj novac ne postiže željene efekte jer izgleda da ne stiže tamo gdje treba ili barem ne u punoj mjeri.

Želimo učinkovit sustav u Hrvatskom sportu koji će poticat razvoj sporta i stvarati nove generacije uspješnih sportaša koji ovu zemlju predstavljaju u najboljem svijetlu. Trebamo sport  nezagađen zlouporabama i nezagađen kršenjima pravila i zakona, te se  nadam  da ćemo sve učiniti što je potrebno da se pokrenemo prema tom cilju.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS