RAFINERIJA NAFTE SISAK MOŽE OPSTATI

od HSLS

HSLS smatra da se u Rafineriji nafte Sisak može i mora osigurati prerada domaće nafte.

U kombinaciji s uvoznom REB naftom, rad Rafinerije bio bi ekonomski opravdanim. Rafinerija može proizvoditi ne samo kvalitetna benzinska i dizelska goriva već i ostale profitabilne proizvode kao što su bitumen, naftni koks i dr. Zalažemo se za dovršetak započete modernizacije kao i nove poslovne iskorake INA d.d. u Rafineriji nafte Sisak u vidu proizvodnje novih alternativnih biogoriva.

Najavljeno gašenje ključnog FCC postrojenja, zapravo vodi u postupno gašenje svih rafinerijskih procesnih jedinica. Teško da se racionalnim postupkom može smatrati prijevoz nafte odnosno naftnih poluproizvoda iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka. Navedeni postupak koji se temelji na analizi nekih stranih firmi (Dellottova analiza) može značiti i MOL-ovo odustajanje od modernizacije riječke rafinerije. To je posebno neprihvatljivo s aspekta važnosti INA-e za cjelokupni energetski sustav Republike Hrvatske.

Također, smatramo da se nakon provedenog postupka djelomične privatizacije, INA-i sustavno oduzima tržište i sposobnost proizvodnje, istraživanja i eksploatacije nafte i plina. Privatizacijom se INA nije razvijala u smjeru kako je predviđeno Ugovorom te nije smatrana partnerom nego konkurencijom. Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo da u okviru svojih nadležnosti i vlasničkih prava poduzmu korake kako bi se u Rafineriji nafte Sisak osigurala prerade nafte i sukladno postojećim Ugovorima ista modernizirala.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS