Ovogodišnje metode suzbijanja letećih komaraca u Zagrebu pokazale su se slabo učinkovite nakon obilnih oborina i nepokošenog grada , zato je potreban hitni tretman protiv komaraca

od Darko Klasić

Ukoliko ste proteklih dana boravili u zagrebačkim parkovima, Sljemenu ,  Jarunu ili Bundeku mali je broj onih tko se doma nije vratio pun uboda zagrebačkih komaraca.  Komarci  su  broju 1. kao prijenosnici  različitih  bolesti u svijetu od  virusnih infekcija do  encefalitisa.

Na području Zagreba ove godine pogodovala je velika količina oborina koja je stvorila brojne vode stajaćice kao i nepokošeni grad  koji  su onda postali  legla komaraca.

Zato pozdravljamo akciju Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba kojim se pokreće iako malo zakašnjelo akcija suzbijanja komaraca u južnim dijelovima Zagreba eksperimentalnim puštanjem sterilnih jedinki komaraca kako bi se smanjio njihov broj.  Mislimo da je s obzirom na stanje u  Zagrebu ovo dobra inicijativa,  ali također smatramo da  Grad Zagreb treba ovu akciju primijeniti  i na cjelokupno područje grada naročito u prigradskim naseljima  i podsljemenskoj zoni  koje su pod opsadom komaraca.

Darko Klasić istaknuo je da  HSLS-ov Savjet za zdravstvo  smatra  da ova metoda borbe protiv komaraca dobra dugoročno,  ali zbog ozbiljnosti situacije  predlaže  i poziva  Gradsku upravu da primijeni također mjere koje djeluju odmah na populaciju tigrastog komarca.  Predlažemo zato hitno suzbijanje letećih jedinki komaraca trenutnim  zamagljivanje  i zaprašivanjem.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS