Opetovano netransparentno financiranje medija i novi incident na Jakuševcu

od Darko Klasić

Prije nekoliko dana objavljeni su popisi medija i programskih sadržaja kojima je gradonačelnik Grada Zagreba osobno, zaključkom, dodijelio potpore. I ove je godine Yammat d.o.o. dobio najveći dio „kolača“, i to 37 % ili 98 100 eura za četiri programska sadržaja, dok je preostalih šest medija, i to za ukupno 12 programskih sadržaja, dobilo 63 % sredstava, odnosno 166 360 eura.

Osim toga, ne znamo koji su se još mediji prijavili na temelju javnog poziva kao ni s kojim programskim sadržajima, a ne znamo ni razloge zbog kojih im nisu dodijeljene potpore. Dakle, nemamo potpune informacije o raspodjeli sredstava, pa ne možemo provjeriti ni koji su konkretni kriteriji bili mjerodavni u tom pogledu. Preostaje nam zaključak da je najvažnija bila politička podobnost i promocija interesa vladajuće garniture, odnosno drugim riječima, sve samo ne „proizvodnja i emitiranje kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb“, što se kao temeljni kriterij navodi u predmetnom javnom pozivu. To, među ostalim, potvrđuje i podatak da Yammat nikad ne objavljuje sadržaje HSLS-ovih konferencija za medije, a održavamo ih svaki ponedjeljak u 10h. Naime, postavlja se pitanje nije li u interesu građana Grada Zagreba da se upoznaju sa stavovima svih gradskih zastupnika, pa tako i HSLS-ovih?!

Iz popisa programskih sadržaja za dodjelu potpora male vrijednosti vidljivo je da su najveća sredstva dodijeljena portalima koji se bave ideološkim temama bliskima gradonačelniku i njegovu „centralnom komitetu“. Ni u tom slučaju ne znamo koji su se još portali odazvali javnom pozivu i zašto su odbijeni.

Gradska vlast koristi odabrane lokalne medije putem kojih potiče teme koje bi joj trebale pomoći u opstanku na vlasti ili obračunu s političkim neistomišljenicima. Dakle, ne potiče objektivno novinarstvo, nego de facto zloupotrebljava gradska sredstva.

Sve što su gradonačelnik i njegovi suradnici kritizirali tijekom nekoliko mandata prošlih vlasti nastavili su činiti na još netransparentniji način. Time su pogazili sva svoja predizborna obećanja.

Alen Lochert je u ime HSLS-a Grada Zagreba uputio zahtjev gradskoj upravi i gradonačelniku da uspostave transparentne i društveno uključive kriterije sufinanciranja lokalnih zagrebačkih medija. Postojeći model dodjele sredstava kao i sve manja sredstva koja gradska vlast predviđa za promicanje gradskih medija pokazuje zabrinjavajući model jedne vrste cenzuriranja informacija o radu gradske uprave i gradonačelnika, što smatramo udarom na samu demokraciju.

Tomislav Tomašević za promidžbu  nabave  tramvaja namjerava potrošit dvostruko više  novaca  nego što je dodijelio svim zagrebačkim medijima, što je ujedno više i od cijene nabave  tri dodatna polovna tramvaja

Gradska uprava i gradonačelnik svaki dan nas negativno iznenađuju svojim odlukama koje su u suprotnosti sa svim politika koje su dosad zastupali. Smanjenje financijske potpore gradskim televizijskim, radijskim i elektroničkim medijima gradonačelnik je obrazložio uštedama koje su potrebne zagrebačkom proračunu. Međutim, nakon objave akata gradonačelnika od 10. studenoga navedeni razlog možemo ocijeniti obmanom ili strahom od rada medija koji se primarno bave radom gradske uprave i gradskim temama. Naime, kako drukčije objasniti odluku gradonačelnika kojim se imenuje povjerenstvo za javnu nabavu promidžbe i vidljivosti projekta nabave tramvaja i revitalizacije žičare u vrijednosti od 666.830,69 EUR (bez PDV-a)?

Drugim riječima, gradska uprava, na čelu s Tomislavom Tomaševićem, potrošit će gotovo 670.000 eura ili 5 milijuna kuna kako bi platili reklamiranje priče o nabavi novih tramvaja i remontu uspinjače.

Za taj novac mogla su se kupiti još tri polovna tramvaja ili se mogao napraviti veliki reparacijski servis niskopodnog Končarevog tramvaja. Međutim, gradonačelnik i njegova stranka Možemo odlučili su taj novac uložiti u PR-ovsku priču o kupnji novih tramvaja.

U svakom slučaju valja se zapitati je li građanima potrebnija priča o prijevozu ili pak samo sredstvo za prijevoz.

HSLS Zagreba ocjenjuje neprihvatljivima i licemjernima takve odluke gradonačelnika Tomaševića, kojima se prednost daje financiranju osobnog marketinga pred potrebama Zagrepčana, partikularnim interesima pred javnima i nekritičnosti pred transparentnosti. Ukratko, osuđujemo nedemokratsku medijsku politiku, gušenje slobode informiranja te perfidno otežavanje rada medija, koji necenzurirano prate gradsku politiku i izvještavaju o problemima u funkcioniranju Grada Zagreba. Sloboda medija se zbog svoje vrijednosti za funkcioniranje demokracije i slobodno društvo ne smije se spustiti  na razinu ideološkog oružja , poručio je predsjednik HSLS Zagreba Darko Klasić.

Predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović , koja je  građanima Zagreba prva ukazala na zadnji ekološki incident na Jakuševcu  istaknuo je da je situacija na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec  neodrživa, na što upozoravamo niz godina. Od prošlogodišnjeg proširenja odlagališta na prostor za vozila, pa do uvođenje prakse da sav otpad bez ikakve separacije odlaže direktno na ‘brdo smeća’, što sad uključuje i organski otpad koji je po svemu sudeći izazvao najnoviji odron. Tražimo objavu kvalificiranih rezultata zagađenja zraka, i sastanak Saborskog odbora za zaštitu okoliša s obzirom da je situacija u Zagrebu po pitanju ugroze zdravlja građana – neodrživa.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS