OBEĆANO ISPUNJENO

od HSLS

Neki puta nismo ni svjesni da zapravo Hrvatska polako ali sigurno postaje ipak uređena Europska država kakvom se često volimo smatrati. Istina te promjene idu iz naše sadašnje perspektive polako te smo često nezadovoljni i frustrirani brojnim aferama koje svakodnevno kompromitiraju javni sektor kao i nepotizmom koji u njima vlada. Još uvijek takav način djelovanja najčešće razotkrivaju mediji a nažalost pravna država sporo provodi pravnu stečevinu i pravda često nebude zadovoljena. Iako opravdano nezadovoljni , ponekad se moramo i odmaknuti te trezveno pogledati gdje se kao mlada država zapravo nalazimo i koliko smo napredovali od početka stvaranja naše države. Dosta se samo pritom samo prisjetiti Hrvatske iz devedesetih godina ili dvije tisućitih i u toj uspordebi vidimo da smo zapravo učinili divovske korake u izgradnji domovine i društva u posljednjih dvadeset godina. Mislim da smo postali ipak znatno uređenije i slobodnije društvo gdje se može govoriti o svim temama i gdje više afere i nepotizam ne ostaju prikriveni i zataškani.
Svi vole pričati o borbi protiv korupcije, transparentnosti i reformama često samo kada su opoziciji a istovremeno kada su sastavni dio vlasti ili obnašaju vlast u lokalnim sredinama ne čine ništa da to promjene. Iako su jučer izglasavanjem Zakona o proračunu prvi puta u zadnjih 30 godina građani Hrvatske dobili konkretni alat u borbi protiv korupcije, umjesto dosadašnjih prakticiranih raznih povjerenstva , strategija i velikih priča on je ipak prošao u sjeni ovoga jučerašnjeg cirkusa u Hrvatskom Saboru. Ali on je ipak tu i donesen je trenutno najbolji i povjesni alat za smanjenje korupcije u našem društvu.
Naš HSLS postao je ponovno stranka koja pokreće promjene u Hrvatskoj. Uvođenje obaveze svim gradonačelnicima , načelnicima i lokalnoj samoupravi da sve račune moraju prikazati javno na internetu izuzetno je važan korak i jedan od najvažnijih alata u borbi protiv sveprisutne korupcije. Ukoliko to neće poštovati propisuje se do 50.000 kuna kazne za načelnike, gradonačelnike i župane koju će morati platiti iz vlastitog džepa. Moć kontrole ovim se prebacuje u ruke građana i medija što je istinska bit demokracije.
Također smo uspjeli jučer ukidanjem obvezne članarine za 97% malih i srednjih poduzetnika u HGK napraviti prvu reformu te institucije u zadnjih 30 godina, a koju su pratile mnogobrojne afere. Ona je u hrvatskoj javnosti predstavljala simbol uhljebništva, nerada i nepotizma, a bila je, a i sad je predmetom istraživanja raznih institucija. Kada je u Hrvatskome saboru HSLS odlučio pokrenuti inicijativu oko reforme Komore, učinili smo to zbog iskrene želje da se Komora reformira i nismo htjeli podlegnuti političkom populizmu stranaka kojima je ova tema isključivo služila za hvatanje političkih bodova iako su u stvarnosti kada se bilo na vlasti ništa nije htjelo učiniti.
Nastojat ćemo svojim djelovanjem konkretno i ubuduće doprinijeti stvaranju pravednije i demokratske Hrvatske, kao i djelovati u smjeru još jače, moderne liberalne demokracije utemeljene na transparentnosti u radu svih institucija, smanjivanju poreza i drugih nameta jer jedino to može ponovo pokrenuti našu zemlju. Za demokratsku državu građani Hrvatske krvlju su se borili 90-ih godina, a ona je premda nije idealna, još uvijek politički slobodna država od koje ne trebamo nikada odustati jer je preskupo plaćena u povijesti. Drago mi je da iako možda ponekad sporo ali svakim danom sve više postajemo djelom zapadnog svijeta kakvim smo se oduvijek voljeli smatrati.

Piše Darko Klasić

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS