Miho Baće postao novi predsjednik dubrovačkog HSLS-a

od HSLS

Dubrovački vjesnik prenosi:

Miho Baće, aktualni pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije prošlog tjedna izabran je za predsjednika Gradske organizacije Hrvatske socijalno liberalne stranke. Porazgovarali smo o liberalizmu u Hrvatskoj i Europi i o budućnosti stranke koja je nakon lipajskih lokalnih izbora u Dubrovniku ostala bez predstavnika u Gradskom vijeću.

Liberalizam je u Europi jak, a liberalne stranke utjecajne. U Njemačkoj nakon izbora liberali odlučuju hoće li zemljom vladati CDU ili SPD. U Hrvatskoj su nakon demokratizacije bili druga politička opcija po snazi i broju saborskih zastupnika. Danas je, za razliku od Europe, situacija posve različita. Što se dogodilo sa hrvatskim liberalizmom?

U svim tranzicijskim, odnosno bivšim komunističkim zemljama, na početku stvaranja demokracije postojala je živopisna i uzbudljiva politička scena. U takvoj situaciji u Hrvatskoj je HSLS kao prva demokratska stranka našla mjesto jako visoko u političkom životu uz veliku podršku u narodu. Prvenstveno zato jer su Hrvati slobodarski i liberalan narod a u HSLSU su bili velikani novije hrvatske povijesti poput Vlada Gotovca i Dražena Budiše. Međutim, teški povijesni trenutci za Hrvatsku potisnuli su ideje svojstvene miru i prosperitetu, te u vrijeme rata i poraća unazadile HSLS u razvoju i podršci među biračima. Podsjetit ću da je HSLS u svoje ‘zlatno doba’ u dubrovačkom Gradskom vijeću imao 8 vijećnika, a nažalost danas nema nijedenog. Prema svojim načelima, HSLS je stranka centra koja je čak malo zalazila i u desni centar.

Ostatak članka možete pročitati putem linka.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS