HSLS Zagreb: Nakon odvoza otpada stradala i kultura

od HSLS

Tiskovna konferencija ponedjeljkom održana je sa temom upravljanja Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski te smjenom dugogodišnjeg ravnatelja Sirišćevičač. Potpredsjednik HSLS-a Zagreba Alen Lochert istaknuo je da ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, g. Dražen Siriščević, četrnaest godina vodi ovu ustanovu, redovito završava poslovnu godinu pozitivnim rezultatom, pa je 2022. godina završena s više od 500.000 € plusa. Uz to, ravnatelj Siriščević u Zagreb je doveo najveća imena i orkestre svjetske glazbe: Berlinsku filharmoniju, Kraljevski Concertgebouw orkestar, Filharmonijski orkestar milanske Scale, Londonski simfonijski orkestar, Bečke simfoničare, Češku filharmoniju, Orchestre National de France, Simfonijski orkestar iz Montreala… uz zvijezde kao što su Elina Garanča, Cecilia Bartoli, Jevgenij Kissin, Joshua Bell, Valerij Gergijev, John Elliot Gardiner ili Pat Metheny, Harbie Hancock, Arthuro Sandoval, Kurt Elling, John Malkovich… to je samo dio reprezentativnoga kataloga.

Upravno vijeće Koncertne dvorane, čija su tri člana imenovana od strane Grada Zagreba: Urša Raukar Gamulin, Sanja Volić Radić i Goran Končar, uz dvoje zaposlenika Anitu Tokić i Zvonimira Mustafa, donijelo je mišljenje kojim, unatoč izuzetno uspješnom vođenju ove gradske, a po svom značaju i nacionalne ustanove, od Gradonačelnika traži smjenu ravnatelja Siriščevića!? Kada se sagleda situacija, smijeniti treba nekompetentne članove Upravnog vijeća koji su, čini se, zaboravili da ne predstavljaju sebe ili uske ideološke opcije, nego sve građane grada Zagreba, a građani grada Zagreba koji su istinski vlasnici Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, pokazali su kako su zadovoljni radom ravnatelja Siriščevića osiguravajući joj redovitu popunjenost, pri čemu se uvijek traži karta više. Članovi Upravnog vijeća, nažalost, nemaju iskustva upravljanju ovakvom ustanovom. Razlozi prijedloga za smjenu g. Siriščevića, najobičnija su lakrdija i manipulacija, što je lako provjeriti uvidom u dokumentaciju i dostupne činjenice koje navodi Dražen Siriščević u očitovanju Upravnom vijeću. Znakovito je da niti jedan od tih dokumenata nije javno objavljen.

Osim smjene članova Upravnog vijeća, tražimo i ostavku zamjenika gradonačelnika Luke Korlaeta, zbog moguće sumnje na trgovinu utjecajem. Gospodin Korlaet je to učinio na način da je pomogao svome kolegi arhitektu Andriji Rusanu, direktoru tvrtke Oris d.o.o., naloživši preko pročelnice Gradskog ureda za kulturu, gospođe Emine Višnić, ravnatelju KDVL da ustupa prostore Dvorane za održavanje Dana Orisa po pogodovnoj cijeni. O svemu postoje pisani tragovi koje Gradonačelnik može dobiti i od svog zamjenika i od Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Dani Orisa su se, do trenutka stupanja na vlast gradonačelnika g .Tomaševića i njegovog zamjenika arhitekta g. Korlaeta, godinama održavali pod komercijalnim uvjetima uz popuste na troškove koje je, uz suglasnost ranijih Upravnih vijeća, odobravao ravnatelj. Zbog intervencije g. Korlaeta, koji je privatni biznis svoga prijatelja (između ostaloga radi se o pretvaranju koncertne dvorane u sajmište građevinskih materijala i potrepština) odlučio proglasiti ˝javnom potrebom˝, KDVL će samo na tom poslu izgubiti oko 20.000 €. Znajući to, nameće se i pitanje završava li razlika u cijeni u nečijem džepu, pogotovo ako znamo da organizator, trgovačko društvo Oris d.o.o., prostor unajmljen od KDVL, iznajmljuje sudionicima Dana Orisa.

Postoje i druge slične situacije prijateljskih dogovora, pa onda i naloga Gradskoga ureda za kulturu koje potpisuje gđa. Emina Višnić, koji idu na štetu poslovanja Dvorane, kao npr. promjena načina suradnje s HRT-om zbog koje KDVL godišnje gubi više od 130.000 €! Trebaju li nadležne institucije istražiti taj dio odnosa Grada prema ustanovi u kulturi? Tko, zašto i kako manipulira javnim sredstvima i novcem? Gdje je tu transparentnost?

Stotine vrlo uglednih osoba iz Zagreba i cijele Hrvatske, pripadnika svijeta glazbe kao i kulture i umjetnosti uopće, u medijima su već izrazile svoje zgražanje ovakvim postupkom Upravnog vijeća, a svoju podršku rezultatima rada g. Siriščevića daju i potpisivanjem peticije kojom se od gradonačelnika Tomaševića traži da ipak odbaci sramotni prijedlog Upravnog vijeća i da tako pokaže da mu je stalo do toga da Grad Zagreb ostane poznat na umjetničkoj karti Europe i svijeta izjavio je Alen Lochert potpredsjednik HSLS-a Zagreb.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS