HSLS-ovi prijedlozi izmjena Zakona o obrani i Zakona o službi u OS

od HSLS

U Hrvatskom saboru zastupnik HSLS-a Darko Klasić i predsjednik savjeta za Obranu HSLS-a Mario Galić održali su 4. veljače 2022. godine konferenciju za medije , prilikom koje su ukazali na nužost hitne promjene Zakona o obrani i OS.

Izmjenama hrvatskog Ustava od 9. studenoga 2000. godine Republika Hrvatska je od polupredsjedničke postala parlamentarna republika. Jedan od inicijatora tih promjena bio je HSLS, pri čemu nismo mogli pretpostaviti da će taj znatan demokratski iskorak u Hrvatskoj zbog loše formuliranog zakona o ovlastima predsjednika danas postati kamen spoticanja na razini funkcioniranja države.

Hrvatska javnost mjesecima je svjedok poremećenih odnosa između predsjednika države, s jedne strane, i Vlade RH, sa druge strane. Ti se poremećaji najizrazitije odražavaju na vanjsku politiku, kako u smislu nemogućnosti imenovanja novih veleposlanika, tako osobito u obliku neusklađenih izjava o prioritetima vanjske politike, ponajprije u vezi s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom te hrvatskim odnosom prema NATO savezu i Europskoj uniji.

Drugo područje čije je normalno svakodnevno funkcioniranje znatno otežano je suradnja između Ureda predsjednika i Ministarstva obrane. U članku 100. Ustava RH navodi se da je Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske. Međutim, uređenje svakodnevnog upravljanja sustavom oružanih snaga Ustavom je prepušteno zakonima, prije svega Zakonu o obrani i Zakonu o službi u Oružanim snagama. Što se tiče Ustava, treba također podsjetiti da je njime predviđena međusobna suradnja nositelja vlasti u okviru njezine trodiobe, međutim njezino je funkcioniranje po prvi put od nastanka države ugroženo.

Hrvatska je sadašnjim nedovoljno definiranim zakonskim okvirom upravljanja oružanim snagama, u pogledu kojeg postoji sunadležnost između ta dva državna tijela, postala anomalija među europskim parlamentarnim demokracijama. Blokada vlasti, konfuzija u pogledu zapovijedanja HV-om, te stavljanje stožera i OS-a RH u nezavidan položaj političkog opredjeljivanja smatramo neprihvatljivim.

Ta se dramatika mora zaustaviti.

Kao što to proizlazi iz PRIJEDLOGA PLANA ZAKONODAVNIH AKTIVNOSTI VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2022. GODINU, u prvom tromjesečju planirane su izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u OS-u. HSLS smatra da je upravo u ovom trenutku prava prilika da se zakonski oživi trodioba vlasti, u okviru koje je moć, a osobito odgovornost, države u području obrambene politike dobro organizirana, racionalizirana i kontrolirana. Za nas liberale to je pitanje od iznimne važnosti te ćemo u okviru planiranih izmjena inzistirati na njegovu razrješavanju.

Stoga, kako bi se dugoročno i na zadovoljavajući način uspostavilo nesmetano upravljanje oružanim snagama, bez obzira na to tko obnaša dužnost predsjednika države, predsjednika Vlade ili ministra obrane, HSLS je pripremio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH. Naša je namjera da se taj odnos preciznije definira i otklone poteškoće koje trenutačno postoje te se trajno urede ti za nacionalnu sigurnost krucijalni odnosi.

Pritom smo razmotrili rješenja u ustavima i sličnim zakonima drugih država članica NATO saveza i Europske unije te ćemo ih u znatnoj mjeri uvrstiti u naše prijedloge kojima želimo intervenirati kako bi se uspostavila zakonska regulativa koja se primjenjuje u većini ostalih europskih parlamentarnih demokracija te time završiti promjene započete 2000. godine u svrhu daljnje demokratizacije naše države.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS