HSLS je protiv povećanja poreza

od HSLS

Porez na ekstradobit nikako se ne bi smio odnositi na

– IT tvrtke
– tvrtke iz turističkog sektora i
– one tvrtke koje su podigle svoju dobit zahvaljujući svojem znanju ili investicijama

Hrvatska socijalno-liberalna stranka u koaliciji se uvijek zalaže za niža porezna opterećenja. Zato pri uvođenju jedokratnog poreza na ekstradobit treba pogotovo paziti da se stvore pretpostavke da taj porez zahvati samo one koji su doista profitirali u sadašnjoj krizi te da ne kazni one koji su investirali i zahvaljujući tome povećali dobit, ali i domaći BDP i broj radnih mjesta.

U mandatu sadašnje Vlade iz godine u godinu smanjivala su se porezna opterećenja i mi u HSLS-u nikada nismo za to da se porezi povećavaju. Ali ako je plan uvesti porez na ekstradobit, nastojat ćemo u razgovorima unutar koalicije zagovarati rješenje koje će doista obuhvatiti one koji su ostvarili ekstrazaradu, da ne bi na kraju pao teret na one koji su investirali i tako povećali dobit, ali i ulagali u razvoj domaćeg gospodarstva.

Građani nisu imali koristi od sniženja PDV-a, trgovci su ostvarivali dobre zarade zahvaljujući rastu cijena, a može se dogoditi da izbjegnu porezne škare kad je u pitanju porez na dobit. Morat voditi računa o tome jer u suprotnom uvođenje tog doprinosa solidarnosti baš i neće imati smisla. O novom porezu uvijek treba dobro razmisliti , HSLS će nastojati da da se granica za one koji će biti obveznici tog poreza podigne s 20 na 30 posto veću dobit nego što je bila u proteklom četverogodišnjem razdoblju i da obuhvati one tvrtke koje su ostavrile dobit veću od 300 milijuna kuna. Nastojat ćemo u razgovorima unutar koalicije zagovarati rješenje koje će doista obuhvatiti one koji su ostvarili ekstrazaradu, da ne bi na kraju pao teret na one koji su investirali i tako povećali dobit, a pogotovo na male i srednje poduzetnike koji tvore kralježnicu hrvatskog gospodarstva.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS