HSLS-a zatražio od ministra Čorića hitno pokretanje realizacije cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

od HSLS

Na aktualnom satu Hrvatskog sabora zastupnik HSLS-a Darko Klasić ukazao je ministru Čoriću na problem zastoja u realizaciji gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj , te zatražio hitno pokretanje programa reciklaže, oporabe i odlaganja otpada . Zastupničko pitanje našeg zastupnika prenosimo u cijelosti.

Pred Republikom Hrvatskom su nove mogućnosti korištenja novčanih sredstava iz različitih EU fondova. Uspješnost njihovog korištenja biti će ključno za postizanje ciljeva koje kao država imamo prema EU Komisiji, a kao primjer mogu navesti sektor gospodarenja otpadom. Da bi ispunili obvezu i ciljeve za reciklažu, oporabu i odlaganje otpada nužno je da veći Gradovi poput Zagreba, Osijeka, Splita itd. konačno započnu realizirati cjelovite sustave gospodarenja otpadom na svom području.

Posebno naglašavamo da Grad Zagreb proizvede više od četvrtine ukupnog otpada koji nastaje u RH i projekte koji su u visokoj fazi gotovosti a radi se o Bioplinskom postrojenju za obradu biootpada u Novskoj, Centar za gospodarenje otpadom na Resniku i Sortirnici otpada na Žitnjaku.

Napominjem da su Sortirnica i Bioplinsko postrojenje nominirani za sufinanciranje iz financijskih mehanizama Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te da se za ova dva projekta uključujući i Centar za gospodarenje otpadom može dobiti više stotina milijuna kuna iz EU-a.

Također podsjećam, kako su za tri Centra: Piškornica za sjeverozapadnu Hrvatsku, Babina Gora za Karlovačku i Lužno razdolje za Dubrovačko-neretvansku županiju prispjele ponude gotovo dvostruko veće od procijenjenih vrijednosti nabava, što je zaustavilo njihovu realizaciju.

Zbog važnosti ovih projekata i za Republiku Hrvatsku, molim Vas informaciju dali Vlada na tu temu razgovara sa Gradom Zagrebom i ostalim Županijama koje još nisu izgradile svoje Centre i dali ima Plan B ukoliko se navedena postrojenja ne bi izgradila ili ne bi izgradila na vrijeme, a kako bi se izbjeglo plaćanje penala koje bi Hrvatska u tom slučaju teško mogla izbjeći?

Također, podsjećam da do 2023. moramo potrošiti novac namijenjen sektoru gospodarenja otpadom iz postojećeg Operativnog perioda u kojem je bilo na raspolaganju više od pola milijarde EUR baš da riješimo problem otpada. Dodatno je otežavajuća okolnost što u novom Operativnom razdoblju do 2027. g. EU više ne želi financirati ono što smo trebali izgraditi kroz novce koji su nam već stavili na raspolaganje a mi nismo uspješno potrošili.

Još jednom napominjem da ovdje najznačajniju ulogu igra pitanje gospodarenja otpadom u većim Gradovima, posebno Gradu Zagrebu a s obzirom da nova gradska uprava nije još javno predstavila svoj plan za rješenje otpadom u gradu Zagrebu. Ako Zagreb ne riješi pitanje gospodarenja otpadom teško je očekivati da će i R. Hrvatska u cjelini ispuniti preuzete obveze. Stoga mislim kako bi neuspjeh gospodarenja otpadom u Zgrebu i preostalim većim hrvatskim gradovima nakraju morati platiti svi građani Hrvatske. Kako bi se to izbjeglo molim Vas ministre da hitno intervenirate i kroz odgovarajuća rješenja prevenirate ovakav razvoj događaja.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS