HSLS je protiv ideološki motivirane ideje o smjeni pravobraniteljice!

od HSLS

HSLS se oštro protivi bilo kakvim ideološki motiviranim nastojanjima za smjenu neovisnih tijela poput povijesno važne institucije ombudsmana, odnosno pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

U HSLS-u smatramo da razriješenje dužnosti neovisnog tijela kao što je povijesna institucija ombudsmana može isključivo biti na temelju mjerenja nečijeg rada, a nikako po načelu “ne sviđa mi se što govori”, a u kojem smjeru idu iskazi zastupnice Domovinskog pokreta Lipovac Pehar sa zasjedanja Odbora za ravnopravnost spolova.

Naime, zastupnica navodi da si “pravobraniteljica za ravnopravnost spolova daje pravo modelirati politički diskurs“, a ujedno tvrdi su “LGBT politike ideološka promocija jednog načina života koji pravobraniteljica izrijekom traži da svi javno podržavaju takav način života.”

Pravobranitelji/ica za ravnopravnost spolova je neovisno tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, a sukladno čl. 23 Zakona o ravnopravnosti spolova, pravobraniteljica je ovlaštena ne samo upozoravati, već i predlagati i davati preporuke.

Tumačiti da pravobranitelj svojim prijedlozima i preporukama modelira politički diskurs je zapravo svojevrsni politički udar na neovisnost takvog tijela, a čija neovisnost postoji upravo iz razloga da se spriječi načelo „ne sviđa mi se što govori”. Ako se zastupnici ne sviđa realnost koja je na papiru u izvještaju pravobraniteljice, možemo samo zamisliti kako je ljudima koji žive tu realnost. Posebno ističemo kako perpetuiranje teze o nekom posebnom načinu života koji žive LGBT osobe je ne samo netočno, već je i društveno isključivo i štetno. Toleriranje nije isto što i prihvaćanje.

HSLS, kao najznačajnija liberalna stranka je uvijek spremna na politički kompromis, ali na kompromis naših temeljnih vrijednosti nikada neće pristati. Stoga podsjeća da je slobodna samo ona zajednica u kojoj je slobodan i siguran svaki pojedinac te će uvijek biti brana bilo kakvoj društvenoj prividnoj ili direktnoj nesnošljivosti.

Dario Hrebak,
Predsjednik i saborski zastupnik HSLS-a

Nove objave u ovoj kategoriji