HSLS Zagreba s oštrim kritikama na račun Gradske Uprave: Neefikasno vođenje i problemi u gospodarenju otpadom

od HSLS Zagreb

povodom konferencije za medije koju su održali Darko Klasić, predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba, Mirko Budiša , podpredsjednik  HSLS-a  i predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša i Josip Pavlović predsjednik udruge Ekologija grada.

Što od Zagrepčana skriva gradska uprava o svom radu?

  Prošlo tjednim istupima  gradonačelnika Tomaševića i zamjenice gradonačelnika gđe Dolenc u javnom prostoru nastavlja se skrivanje problema i razlozi neefikasnog vođenja grada u kojem se koriste prokušanim  pristup njihovog prethodnika „ mi nikad ne lažemo samo povremeno govorim neistine“.   

 Primjer promoviranje povećanja plaća u ZG Holdingu na čiji  smo apsurd upozorili prošli tjedan  dio su takvog pristupa gdje je istina dijametralno suprotna , a stvarnost ukazuje da su za   20 % povećane plaće direktorima  i upravi Holdinga  a radnicima su tek  ponuđena  povećanje od 2,5 % u travnju i 2,5% u listopadu.

  Drugi prošlo tjedni primjer odstupanja od istine je političko djelovanje  Možemo koje se  temeljilo  na odgovornosti grada na gospodarenju otpadom i na odlagališta Jakuševac da bi sada doznali po preuzimanju  vlasti da se oni ne smatraju odgovornim što su pokazali i  u proračunu za 2024. godinu te  izostanku izrade bilo kakvih planova za gospodarenje otpadom u prethodne dvije i pol godine. Zatim prozivanjem oporbenih stranaka da nisu konstruktivne već prozivaju isključivo bez alternativnih rješenje iako je gradska uprav  otvorena za konstruktivni dijalog i suradnju u cilju iznalaženja rješenja smatramo također iskrivljavanjem činjenica.

  Istaknut ću  da je upravo HSLS u skupštini ili na tiskovnim konferencijama  kontinuirano ukazivao na  organizacijske propuste i uz koja smo predlagali  rješenja.  Nedavno smo upravo ukazali na nepostojanje pravilnika koji je onemogućen kvalitetan rad zagrebačkog komunalnog redarstva , gradskih tvrtki i poslovnih subjekata , u novoj odluci  o komunalnom redu implementirana je većina HSLS-ovih  prijedloga, prijedlog  alternativnog prometnog rješenje zbog gužvi koje je uzrokovala sanaciji pothodnika u Škorpikovoj, prijedlog označavanja kućnih brojeva na Ksaveru , samo su dio prijedloga  čiju je praktičnost i efikasnost sadašnja gradska uprava često uvidjela  i  prisvojila.  Upravo na tragu iznalaženja najboljih rješenje za rješavanje pitanje vezanih uz Jakuševec te  prijedlog gradonačelnika za pitanje rješavanja otpada sazvana je današnja tiskovna konferencija, jer zagrebačko smeće i komunalni poslovi ne interesira tko je  opozicija i pozicija  nego traže samo rješenja kako bi građani dobili najbolju uslugu koju plaćaju izjavio je Darko Klasić.

U Zagrebu je veliki dio problem naslijeđen , ali u protekle dvije i pol godine nova gradska uprava je svojim nečinjenjem, pasivnošću i izostankom bilo kakvog plana dovela do toga da je problem eskalirao

   Mirko Budiša istaknuo je da HSLS je zainteresiran da Zagreb kao glavni Grad funkcionira u komunalnom smislu kao i sve druge metropole EU. Nažalost Zagreb kada govorimo o gospodarenju otpadom je disfunkcionalan već duže vrijeme, a vrhunac te disfunkcionalnosti je upravo ovih dana. Veći dio tih problema je naslijeđen i to djelomično amnestira aktualnu gradsku upravu. Ali, ona je zapravo kriva jer protekle dvije godine je svojim nečinjenjem, pasivnošću i izostanku bilo kakvog plana djelovanja dovela do toga da je problem eskalirao.

Da bi se problem prikrio, na djelu su PR-ovski manevri gdje se na agresivan način najavljuje zatvaranje Jakuševac, izgradnja Centra za gospodarenje otpadom te raskid koncesije sa Zagrebačkim otpadnim voda. Nažalost niti će se odlagalište Jakuševac zatvoriti prije roka, niti će se izgraditi ovako zamišljeni Centar za gospodarenje a i problem raskida koncesije bi se mogao svesti na onu narodnu „skuplja pita od tepsije“. Uvjeren sam kako ovakvih prijedloga ne bi bilo da se nisu dogodili tragični događaji na odlagalištu Jakuševec, pa sve skupa djeluje ishitreno i amaterski.

Istaknut ću  pet bitnih stvari i činjenica:

  1. Prema dostupnim informacijama za prošlu godinu novi sustav naplate komunalnog otpada doživio fijasko jer se proda svega četvrtina plavih ZG vrećica od planiranog broja.
  • Iz tog razloga smeće  završava u žutim ili smeđim vrećicama i na divljim odlagalištima. U  žutim vrećicama nalazi i do 30% otpada koji nije plastika ili metal, a sama Čistoća kao članica ZG Holdinga  priznaje da je smeđa vreća osim biootpada jednako zapunjena i ostalim vrstama otpada. 
  • Zbog tog razloga nije točna izjava Gradonačelnika da se količina otpada smanjila za 25%. Ako pogledamo službene, verificirane podatke onda je odlaganje otpada u 2022.godini u odnosu na 2021 smanjeno 4,7%.
  •  Kakve rezultate ćemo dobiti u 2023 tek ćemo vidjeti, a sasvim sigurno je da neće biti evidentiran onaj dio miješanog otpada koji se nalazi u žutoj i smeđoj vreći odnosno koja se odlažu na divlje deponije, a broj divljih deponija drastično raste i puni su glomaznog otpada. Procjena je kako na mjesečnoj bazi 2000-3000 t komunalnog otpada završi izvan sustava Zagrebačke Čistoće odnosno najmanje 25.000,0 tona godišnje.
  •  Dakle službena brojka kada govorimo o odlaganju otpada u Zagrebu je forma, a stvarnost je sasvim drugačija.
  •  Ako uzmemo da je Zagreb u zadnjih desetak godina izgubio nešto više od 20.000 stanovnika, a to je oko 10.000 tona otpada godišnje manje, onda je zaista i čudno što Zagreb u stvarnosti ne smanjuje količinu otpada za odlaganje.
  • Predložena su tri koncepta Centra za gospodarenje otpadom. Želim istaknuti kako će HSLS podržati samo ona rješenja koja su cjelovita i sustavna bez obzira na prijepore oko lokacije i koja mogu biti realizirana do 2028. Ovo što se sada nudi nije cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, što je i sam gradonačelnik priznao gostujuću u jednoj emisija rekavši da jednom kada Zagreb izgradi CGO, da će on imati iste probleme kao i ostali Centri u Hrvatskoj.

              Iz tog razloga HSLS  traži slijedeće dopune predloženih varijanti kako bi se izbjegli

             problemi:

  1.  obuhvat svih tokovi otpada, posebno ostataka obrade građevnog otpada, glomaznog otpada i mulja iz uređaja za obradu otpadnih voda
  • da se osigura maksimalno izdvajanje onih komponenti otpada koje se mogu materijalno reciklirati ili oporabiti, dakle da se umjesto MBO postrojenja predvidi Postrojenje za reciklažu i oporabu
  • da se za gorivi dio otpada nađe rješenje na način da se njegova energetska svojstva iskoriste za dobivanje energije i da se ta energija predaje u toplinski sustav Grada Zagreba,
  • da Grad samostalno, u suradnji s javnim sektorom ili HEP-om započne razvijati projekt Energane
  •  da projekt omogućava odlaganje najviše do 10% od ukupnih količina otpada koji nastaju
  • U kontekstu izgradnje CGO-a smatramo ishitrenim Odluku Grada da se ide u raskid koncesijskog Ugovora između Grada Zagreba i Zagrebačkih otpadnih voda. Zagreb se treba partnerski odnositi sa ovim koncesionarom jer on nije kapacitiran da sam vodi ovaj uređaj.  Zašto se Zagreb žuri sa raskidom koncesije kada sam Centar neće biti gotovo za najmanje 5-6 godina, kada i koncesija istječe.  Iz tog razloga pozivamo Grad da još jednom promisli kako svojom naglom i ishitrenom odlukom ne bi ugrozio financijsku stabilnost Grada njegovu reputaciju i doveo u pitanju samo funkcionalnost uređaja za obradu otpadnih voda.

Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada osvrnuo se na prošlotjedne medijske ispade Tomislava Tomaševića, vezano za planove u Resniku: Mislimo da je apsolutno deplasirano u ovom trenutku razgovarati o Resniku, jer smo se revolucionarnih rješenja u sustavu gospodarenja otpadom od ove gradske vlasti naslušali više nego dovoljno, a činjenica je da je Tomislav Tomašević što iz svog oporbenog i aktivističkog djelovanja, a najviše iz upravljanja Gradom, jedan od najodgovornijih što CGO Resnik nije krenuo sa izgradnjom unatoč završenoj svoj dokumentaciji. Tema o kojoj treba razgovarati i na koju očekujemo odgovore je tema odlaglišta otpada Prudinec-Jakuševec. Prošlo je više od 2 mjeseca od prvog odrona odlagališta, mjesec i pol od drugoga, a projekta sanacije još nema niti na vidiku – iako je zakonska obaveza Zagrebačkog Holdinga bila obavezna izrada projekta sanacije neposredno nakon incidenta.

Zanima nas razlog urušavanja i odgovornost, razlozi incidenata na deponiju, razlog zbog kojeg se dvije godine kao nikada širio nesnosan smrad sa odlagališta.

Zbog čega se tako neodgovorno upravlja istim, što potvrđuje i činjenica da od 2021. nije napravljena analiza strukture i sastava odloženog otpada na odlagalištu. Također pitanja na koje tražimo odgovore su:

– Što će biti sa zagrebačkim sustavom gospodarenja otpada u narednih šest mjeseci do godinu dana, jer je jedinu infrastrukturu koju idemo – odlagalište Prudinec-Jakuševec, ova gradska vlast svojim odlukama i postupcima ograničila za korištenje i dovela u pitanje njegovu dostupnost gradu Zagrebu.

– Također, zanima nas što se planira napraviti da bi se stabilizirao odvoz otpada, koji ne funkcionira već dvije godine, a dodatno se pogoršao uvođenjem novog načina prikupljanja otpada od 1. listopada 2022., a kulminirao je u posljednje vrijeme nakon incidenata na odlagalištu do razine da u pojedinim dijelovima grada određene frakcije otpada nisu odvežene oko mjesec dana. Hoće li se, obzirom na potpuno nefunkcioniranje sustava i cjelokunu situaciju, građanima smanjivati računi?

– Isto tako, s obzirom da je ova gradska vlast učinila grad Zagreb ovisnijim o suradnji sa ovlaštenim oporabiteljima više nego ikada prije – hoće li se napraviti plan suradnje, ili će se kao i do sad predavati otpad mimo redovne procedure, po nebuloznim cijenama?

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS