8.000 stabala koje kupuje gradonačelnik Tomašević,  dva i pol puta skuplje nego u Belgiji

od Darko Klasić

Protekli tjedan doznali smo da će prosječna cijena jednog od 8.000 stabala koje će posaditi gradonačelnik Tomašević, iznosit 463 € po komadu što smatramo izuzetno visokom cijenom.

Za usporedbu, najskuplja od navedenih sadnica koje gradska uprava namjera posaditi ako se kupuje  u jednom od  od najvećih i najkvalitetnijih rasadnika u Europi košta 185 € po jednom komadu.  To je javor mliječ (Acer platanoides) opsega 20 – 25 cm, a rasadnik se nalazi u Belgiji u mjestu Hulshout točno 1.257 km autom sjeverno od Zagreba.

Osim toga zanimljive su i ostale sadnice i cjene istih u ovom rasadniku  za koje je Gradonačelnik naveo da će prevladavati u Zagrebu :

Jasen mliječ (Acer platanoides) opseg 18 – 20 cm…………………………………………..170 €/kom.

Ukrasna trešnja (Prunus serrulata kanzan)  opseg 18 – 20 cm, visina 2 – 3 m……..160 €/kom.

Jasen, nizinski  (Fraxinus angustifolia) opseg 12 – 16 cm………………………………….135 €/kom.

Digitalni katalog sadnica i cijena  dostupan je putem interneta i služi kao orijentir agronomskoj struci zbog relevantnosti i kvalitete ovoga 122 godine starog  rasadnika.

Kako je moguće da je prosječna cijena sadnica koje se već nalaze u Zagrebu, i bit će kupljene u količinama od po više stotina komada, dva i pol puta veća od cijene najskuplje od tih sadnica na najkvalitetnijem mogućem mjestu? Sve i da se u cijeni od 463 € nalaze i popratni radovi, poput baliranja, iskapanja rupa, sadnje, fiksiranja i sl. Nemoguće je da trebaju koštati kao još jedna i pol sadnica, a u slučajevima jeftinijih sadnica i osjetno više i to na količinu od 8.000 komada?

U svom izbornom programu stranka Možemo najavila je da će svaka od 17 gradskih četvrti dobiti park i šetnicu. Posljedice ovo srpanjskog nevremena pokazale su nažalost da u protekle dvije i pol godine nisu bili sposobni odgovarajuće urediti i održavati niti postojeće parkove, od Trga dr. Franje Tuđmana do Parka hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Španskom. Uređenje novih parkova i šetnica tako je ostalo samo mrtvo slovo na papiru predizbornih obećanja , jer ako se nije uspijelo pokrenuti niti uređenje šetnice uz potok Črnomerec za koje su dio novca osigurale i Hrvatske vode a mi nudili besplatni projekt onda će za   uređenje i izgradnju jednog novog parka zahtjevati barem još jedan mandat.  Zato sada ova kupovina sadnica izgleda kao improvizacija zelenih politika kao i sa proizvoljnim otvaranjem pješačkih zona bez ozbiljne prometne studije  u kojima svojevoljno nagrđuju zaštićeno kulturno dobro i daju poticaj vandalskim grafiterima da nastave kao i do sada, jer kad smije Grad, zašto ne bi smjeli i vandali?

Ako se prisjetimo „zlatnih“ montažnih WC-a na okretištu u Dubravi, 600 nadstrešnica od po 13.000 €, fontane od 7.000.000 € i sličnih „bisera“ prethodne gradske vlasti, trebamo  se zapitati dali  gradonačelnik Tomašević kupovinom sadnica po ovakvim  cijenama nastavlja stopama svog prethodnika  zaključio je Alen Lochert.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS