HSLS zahtijeva jasne, poštene i društveno uključive kriterije u sufinanciranju rada medija

od HSLS

Mediji kojima su dodijeljene potpore Grada ne djeluju u korist svih Zagrepčanki i Zagrepčana, nego su trenutno, nažalost, uski ideološki propagandistički servis sve nervoznije vlasti

Koncem godine gradonačelnik Grada Zagreba donio je zaključak o odabiru korisnika potpore male vrijednosti za 2022. godinu, odnosno listu programskih sadržaja lokalnih medija koje će se subvencionirati iz proračuna Grada Zagreba. Sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji s medijima bez jasno postavljenih kriterija, ovisi isključivo o odluci gradonačelnika čiji rad mediji trebaju pratiti, pa vrlo lako može dovesti do „nesporazuma“. Na ovaj način potpuno je izbrisana granica koja bi, kako stoji u Zakonu o medijima, trebala odvajati marketinške usluge od redakcije medija.

Nažalost, vlast koristi kanale kroz određene lokalne medije kako bi poticala one teme koje će joj pomoći u održanju na vlasti ili kroz koje će se obračunati s političkim neistomišljenicima. To nije objektivno novinarstvo, već zloupotreba sredstava Grada – sredstava Zagrepčanki i Zagrepčana. Građani su tu najviše zakinuti zato što do njih dolaze filtrirane informacije prema preferencijama onih koji ih plasiraju u javnost.

Iz popisa je vidljivo da su najveća sredstva dodijeljena portalima koji se bave uskim setom ideoloških tema bliskih gradonačelniku i „centralnom komitetu“ platforme Možemo, dok je istovremeno velik broj portala koji se primarno bave gradskim temama izostavljen iz potpora.

Jedan od apsurda jest i to da je dodijeljeno više sredstava radio Yammat FM-u koji je u vlasništvu jednog od financijera platforme Možemo, nego svim lokalnim TV kućama zajedno. Tako je TV Jabuka dobila 441.174,00 kn (u 2019. ta potpora iznosila je 1.870.000,00 kn), Z1 je dobio 58 873 kn (u 2019. ta potpora je iznosila 1.940.000,00 kn), TV Mreža nije dobila ništa (u 2019. ta potpora je iznosila 1.122.000,00 kn), a istovremeno radiju Yammat FM-u, čiji novinari primjerice nisu nazočili ijednoj našoj tiskovnoj konferenciji (a bavimo se isključivo gradskim temama, što je u definiciji predmet javnoga interesa) dodijeljeno čak 845.292,00 kn.

Ovakvo pogodovanje potporama nije viđeno od doba jednopartijskog sustava i medijske kontrole, a sve ono što su gradonačelnik i njegovi suradnici kritizirali u nekoliko mandata prošlih vlasti nastavili su raditi na još ne transparentniji način. Ovime su pregazili sva predizborna obećanja na primjeru dodijele potpora za rad medija, ali i onih za rad udruga, gdje je relevantnost i objektivnost postala zadnji kriterij.

„HSLS Grada Zagreba zahtjeva uspostavu transparentnih, definiranih i društveno uključivih kriterija u sufinanciranju medija kako bi se omogućila istinska demokracija i cjelovita informacije učinila dostupnom svakoj Zagrepčanki i svakom Zagrepčaninu. Osuđujemo ovakav nedemokratsku medijsku politiku, gušenje slobode informiranja te perfidno otežavanje rada medijima koji necenzurirano prate gradsku politiku i izvještavaju o problemima u funkcioniranju Grada Zagreba.“ – izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS