HSLS ispunio obećano: uvedena transparentnost u javne financije i ukinuto plaćanje članarine u HGK

od HSLS

HSLS je današnjim glasovanjem u Saboru dovršio svoja dva velika politička projekta konkretnog povećanja sloboda građana i poduzetnika te jačanja njihova položaja zbog kojih smo i ušli u koaliciju s HDZ-om.

Dakle, uvodi se transparentnost trošenja javnog novca, propisuje se do 50.000 kuna kazne za načelnike, gradonačelnike i župane koji to neće poštovati te se ukida obvezna članarina u HGK za 97 % malih i srednjih poduzetnika.

Uvođenje transparentnosti je prvi i izuzetno važan korak jer se njime obvezuje SVE čelnike lokalne i regionalne uprave da konačno uvedu transparentnost proračuna i kontrolu njegovog trošenja, a to je jedan od najvažnijih alata u borbi protiv sveprisutne korupcije. Moć kontrole proračuna ovim se prebacuje u ruke građana i medija što je istinska bit demokracije.

Ukidanje obvezne članarine za 97% malih i srednjih poduzetnika u HGK prva je reforma te institucije u zadnjih 30 godina koju su pratile mnogobrojne afere. Ona je u hrvatskoj javnosti predstavljala simbol uhljebništva, nerada i nepotizma, a bila je, a i sad je predmetom istraživanja raznih institucija. Kada je u Hrvatskome saboru HSLS odlučio pokrenuti inicijativu oko reforme Komore, učinili smo to zbog iskrene želje da se Komora reformira i nismo htjeli podlegnuti političkom populizmu stranaka kojima je ova tema isključivo služila za hvatanje političkih poena.

HSLS svojim djelovanjem nastoji doprinijeti stvaranju pravednije i demokratske Hrvatske, a u budućem radu će nastojati djelovati u smjeru još jače, moderne liberalne demokracije, transparentnosti u radu svih institucija, smanjivanju poreza i drugih nameta, i to baš u Hrvatskom saboru, temeljnoj demokratskoj instituciji.

Politika utemeljena na odgovornosti, polaganju računa i mjerljivim rezultatima treba postati opće pravilo kojim se omogućuje građanima da učinkovito utječu na oblikovanje javnih politika te se time vraća izgubljeni smisao demokracije i javnog djelovanja

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS