Gradonačelniče, Vaše politike se raspadaju

od HSLS

Gradonačelniče, Vaše politike koje ste zastupali prije izbora raspadaju se brže nego fasade na zgradama nakon zagrebačkog potresa

Konferenciju za medije održali su Darko Klasić, predsjednik HSLS-a Grada Zagreba i saborski zastupnik, Kristijan Jelić, zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini te Krešimir Medved, vijećnik HSLS-a u MO Rudeš.

Darko Klasić istaknuo je da Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici često naglašavaju da politike koje vode proizlaze iz sudjelovanja građana u kreiranju gradskih komunalnih politika te demokratskih procesa. U stvarnosti se politika stranke Možemo temelji na čvrstoj stranačkoj poslušnosti kao i na provođenju ideoloških i svjetonazorskih politika, a uljepšana je populističkim PR-ovskim pristupom.

Prošli tjedan, nakon ignoriranja peticije koju je protiv zatvaranja parka za pse potpisalo više od 1500 građana Stenjevca, svjedočili smo istovjetnom odbijanju predsjednika MO Rudeš iz stranke Možemo da na zahtjev vijećnika tog mjesnog odbora i stanovnika tog naselja sazove zbor građana kako bi se kvalitetno raspravili zahtjevi više od 2000 građana Rudeša. Takav nedemokratski pristup čelnika stranke Možemo u suprotnosti je s politikama koje javno zastupaju. Nažalost, umjesto da se ograde od takvih politika i praksi, takav način rada podupire i gradonačelnik i njegovi zamjenici.

Očigledno se u Zagrebu ništa nije promijenilo, a niz samoreklama Tomislava Tomaševića, i to od voženja tački do trčanja maratona, uz nerješavanje temeljnih komunalnih problema sve više podsjeća na stil upravljanja bivšeg gradonačelnika, koji je kosio travu, otvarao radove bagerom ili trčao maratone, dok je Zagreb godinama propadao.Gradonačelniče, Vaše politike koje ste zastupali prije izbora raspadaju se brže nego fasade na zgradama nakon zagrebačkog potresa.

Zato već mjesecima pozivamo gradonačelnika Tomislava Tomaševića da, umjesto što postaje loša Bandićeva kopija, počne ozbiljno raditi jer još ima vremena pokrenuti razvoj Zagreba.

Krešimir Medved obrazložio je zahtjev stanovnika Rudeša koji proizlazi iz peticije građana i prethodno usvojenog prostornog plana uz suglasnost gradske uprave i svih vijećnika u prošlom sazivu mjesne samouprave. 2017. se uklanjanjem objekta Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“ na k. č. br. 1355/2 oslobodila prazna površina koja nema svoju namjenu. Budući da na području Rudeša ne postoji adekvatna zamjena za postojeći crkveni objekt koji se nalazi u stanu, više od 2000 stanovnika Rudeša prikupilo je potpise za peticiju za izgradnju crkve na toj čestici.

Mjesni odbor je u prošlom sazivu na 12. sjednici održanoj 11. travnja 2018. podržao to da se predmetne lokacije 1355/1 i 1355/2 dodjele župi sv. Ane u Rudešu radi izgradnje nove crkve. Vijeće gradske četvrti Trešnjevka – sjever potvrdilo je tu odluku na svojoj 13. sjednici održanoj 22. svibnja 2018. Tijekom 2019. i 2020. mijenja se izvansudskim nagodbama status vlasništva nad tim zemljištima iz općenarodnog u vlasništvo Grada Zagreba, čime je omogućena dodjela predmetnih zemljišta župi sv. Ane u Rudešu. Nova vlast 2021. preuzima nedemokratsku praksu prema kojoj vijećnici MO Rudeš iz platforme MOŽEMO uz potporu SDP-a poništavaju prethodno učinjeno i predlažu promjenu GUP-a na način da se to zemljište iz kategorije D prenamijeni u kategoriju Z. Time nastoje faktički onemogućiti prethodni dogovor sklopljen između gradske uprave i nadbiskupije, ignoriraju zahtjeve građana Rudeša te poništavaju zaključke prethodnog saziva VMO kao i zaključke VGČ Trešnjevka-sjever. Vijećnici iz stranke Možemo smatraju da „sve počinje i završava s njima”, čime dodatno aktivno promiču ideološke sukobe i podjele u društvu. Prenamjenom iz kategorije D u kategoriju Z3 onemogućila bi se izgradnja crkve i pastoralnog centra na predmetnoj čestici, zbog čega bi stanovnici Rudeša u postojećim okolnostima ostali bi odgovorajaćeg objekta za njihove vjerske potrebe. Naime, prostornim planom nije predviđena druga prikladna lokacija za crkvu na području tog naselja.

Zbog svega toga građani protestuju i u velikom su se broju okupili uoči zadnje sjednice VMO-a kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Hitno treba preispitati poslovanje ZET-a !

Na prošloj sjednici gradske skupštine dobili smo u izvješću ZET-a zabrinjavajući podatak da se poslovanje i dalje bazira gotovo isključivo iz subvencija koje iznose čak 72 % prihoda. Osim što je potrebno racionalizirati poslovanje, smatramo da je vrijeme i da se preispita cijena polusatne karte od 4 kune i tražimo da se hitno revidiraju ugovori o pružanju usluga okolnim gradovima i općinama. Navesti ću vam primjer jedne općine u okolici Zagreba koja plaća ZET-u uslugu prijevoza od samo 750 kuna dnevno ?!? Za navedeni iznos na tržištu možete iznajmiti eventualno bicikl, ali sigurno nije dovoljno da se pokriju troškovi najma autobusa i vozača koji voze spomenutu liniju. Građani grada Zagreba jednostavno nisu toliko bogati da bi sufinancirani prijevoz okolnim gradovima i općinama. Moram vas podsjetiti da je trenutna subvencija ZET-u dostigla milijardu kuna, a uz povećanje cijena energenata i ovakvo poslovanje samo nebo je granica , izjavio je gradski zastupnik HSLS Kristijan Jelić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS