Zagreb se suočava s porastom grafiterskog vandalizma: HSLS predlaže mjere za rješavanje problema

3.7.2023.

od HSLS Zagreb

Na konferenciji za medije održanoj 3.srpnja 2023, Alen Lochert, potpredsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba, istaknuo je zabrinjavajući trend koji sve više obilježava naš prekrasan grad – grafiterski vandalizam.
Nažalost, postali smo prepoznatljivi po vandalskim grafitima koji kvare naš urbani pejzaž i šalju negativnu sliku kako stanovnicima tako i turistima.

Nije potrebno puno maštovitosti da bismo zamislili Zagreb budućnosti, u kojem će bedekerima biti dodani vandalski grafiti kao jedna od “atrakcija”.
No, duboko vjerujemo da to nije budućnost koju želimo.
Grad Zagreb ima odredbe o komunalnom redu koje reguliraju ovu problematiku, uz dodatak Odluke o zaštiti objekata od grafita.

Kroz financijsku pomoć građanima za uklanjanje grafitnih ispisa, grad pokušava rješavati posljedice. Međutim, pravo rješenje leži u suzbijanju uzroka, a ne samo u uklanjanju vidljivih tragova.

Kako bi se ovo pitanje ozbiljno shvatilo, HSLS poziva Gradsku Upravu da iskoristi puni potencijal video nadzora kako bi identificirala i sankcionirala grafitne vandale. Dodatno, predlažemo prema potrebi i zapošljavanje dodatnih komunalnih redara kako bi se počele primjenjivati ovlasti propisane člankom 164. Odluke o komunalnom redu. Ovime bi se stvorila ozbiljna odvraćajuća snaga protiv vandalizma.

Odgovornost za uklanjanje štete od grafita ne smije ležati samo na vlasnicima oštećenih objekata. Oštećenici bi trebali imati mogućnost da pokrenu tužbe protiv počinitelja kako bi tražili naknadu štete. Samo kroz aktivnu provedbu ove prakse moguće je postići trajno rješenje.

Svjesni smo da je preventiva ključna. Stoga predlažemo suradnju između Komunalnog redarstva i medija kako bismo educirali građane o posljedicama vandalizma i važnosti očuvanja naše imovine.

Samo zajedničkim naporima možemo obnoviti sjaj “Bijelog Zagreba grada”. Zagreb ima potencijal biti grad koji se ponosi svojom kulturnom i arhitektonskom baštinom, ne gradom vandalizma.

HSLS poziva sve sugrađane da podrže ovu inicijativu i aktivno se uključe u očuvanje našeg grada.
Zajedno možemo postići da Zagreb ponovno postane simbol ljepote i kulturnog bogatstva, a ne vandalskih grafita.

S poštovanjem, HSLS Grada Zagreba

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS