“Vaše dijete će imati lošije pedagoške ili sigurnosne uvjete, ali zato ćete to platiti više nego prije!”

od Darko Klasić

Hrvoje Bašić, predsjednik HSLS-a Split osvrnuo se na riječi gradonačelnika Ivice Puljka o broju upisane djece u splitske vrtiće, ali i na gradonačelnikovo davno obećanje o izgradnji četiri nova vrtića od kojih još ni traga. Nitko ne priča da smo svu djecu upisali u vrtić.

Rekao bi čovjek da je Puljak riješio problem za vijeke vijekova, nema i neće više biti neupisane djece, izgradili su nove vrtiće. A zapravo su samo napravili ono što je svojedobno radio i Bandić.

Ne vodeći računa o Državnom pedagoškom standardu koji propisuje 20 djece po grupi, ‘genijalnim rješenjem’ proširivanja gabarita upisana su sva djeca koja imaju uvjete jer je upisno mjerilo pomaknuto na 26. Djeca su doslovno nagurana u grupe, na njihovu štetu i štetu djelatnika vrtića. Tim „genijalnim rješenjem“ imat ćemo 4-8 djece više u svakoj grupi, a radi se o djeci od 3 do 6 godina.

Prema navodima Sindikata obrazovanja, medija i kulture, odgajateljima će biti izrazito teško raditi u ovakvim uvjetima rada, kad jedan odgajatelj radi s 26 djece umjesto 20. Da ne spominjemo sigurnosne uvjete! Sindikat navodi da zapošljavanje trećeg odgajatelja koje nudi gradska vlast kao rješenje, do sad nije dalo dobre rezultate.

Znam da je većini roditelja neupisane djece trenutno prioritet da im je dijete upisano u vrtić jer nemaju gdje s djecom, ali želim upozoriti na činjenicu da u takvom okruženju kvaliteta pedagoškog rada pada i sva djeca ne mogu dobiti adekvatnu skrb koju zaslužuju. Želite li da Vaše dijete bude 27. ili 28. u grupi?

Gradnja novih vrtića je jedino rješenje problema vrtića u Splitu, ako želimo svakom djetetu osigurati mjesto i uvjete kakve zaslužuju. A od gradnje, kako je Puljak najavio četiri vrtića, još uvijek ništa konkretno.

Ovo posebno govorim i zbog obrazloženja koje je ova gradska vlast dala, kad su dizali cijene vrtića: “Povećanje je za podizanje standarda djece u vrtićima i to u suštini roditelji razumiju”.

Sjećate se te famozne Puljkove rečenice? U suštini ste sve razumjeli. Vaše dijete će imati lošije pedagoške ili sigurnosne uvjete, ali zato ćete to platiti više nego prije. “Kakvo bacanje prašine u oči”; poručio je Bašić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS