U Bjelovaru održan prvi Energetski forum liberala

od Goran Kurevija

U Bjelovaru je od petka, 15. do subote 16. rujna 2023. godine u organizaciji HSLS-a i liberalne Zaklade Friedrich Naumann održan “Energetski forum liberala – Bjelovar 2023.”

Forum, koji se sastojao od stručnog i političkog panela, okupio je predstavnike većine liberalnih stranaka u Republici Hrvatskoj, istaknute stručnjake i znanstvenike iz energetskog povezanih sektora te članove središnjih tijela, stručnih odbora, načelnike i gradonačelnike HSLS-a.

Skup je moderirao Mirko BUDIŠA, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i predsjednika Savjeta za zaštitu okoliša HSLS-a, raspravljalo se o energetskoj tranziciji, net-zero politici, zbrinjavanju otpada i energije, obnovljivim izvorima – solarnoj, geotermalnoj i energiji vjetra te o energetskim politikama na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Na stručnom panelu sudjelovali su: Dragutin DOMITROVIĆ, direktor IGeoPen d.o.o., MMr. sc. Igor GROZDANIĆ, energetičar, Prof.dr.sc. Ljubomir MAJDANDŽIĆ, redovni profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Prof.dr.sc. Anđelko MILARDOVIĆ, profesor političkih znanosti u trajnom zvanju, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Josip PAVLOVIĆ, predsjednik Udruge „Ekologija grada“, Mr.sc. Maja POKROVAC, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, Ivan ŠIMIĆ, tehnički direktor Energovizije d.o.o. te Dr.sc. Ivica TOLJAN, predsjednik Hrvatskog energetskog društva.

U okviru foruma održane su i druge važne rasprave, uključujući i politički panel energetskim politikama liberalnih stranaka u Hrvatskoj.
Na političkom panelu sudjelovali su: Radimir ČAČIĆ, predsjednik Narodne stranke – reformisti, Dario HREBAK, saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a, gradonačelnik Grada Bjelovara, Dalibor PAUS, predsjednik IDS-a, načelnik Općine Barban te Dubravko PONOŠ, predsjednik Upravnog odbora FOKUS-a, a skup su pozdravili Stanko KORDIĆ, član Nacionalnog vijeća GLAS-a i Tomislav Pavlečić, predsjednik HNS-a Bjelovarsko-bilogorske županije i načelnik Općine Veliki Grđevac

Prisutnim medijima izjave su dali Dario Hrebak, Dalibor Paus i Radimir Čačić.
Dario HREBAK, upitan o kandidaturi Sandre Benčić za premijerku, odgovorio je da je to dobro za političku scenu u Hrvatskoj i da je ta kandidatura dobrodošla: “Iako imamo različita politička uvjerenja i u mnogo toga se ne slažemo, dobro je da na političkom tržištu postoje različite opcije. Tamo gdje obnašamo vlast jasno se vide rezultati naših liberalnih politika, kao što se i u Zagrebu jasno vidi rezultat politike platforme Možemo. Građani su ti koji će o tome suditi, no u svakom slučaju pozdravljam kandidaturu Sandre Benčić jer to čini političku utakmicu kvalitetnijom, a hrvatskim građanima pruža se veći izbor.”
Dalibor Paus, predsjednik IDS-a izjavio je da „energetska politika, kako nacionalna, ali još više europska obilježit će, kao nijedna druga, godine pred nama. Zato je današnje okupljanje stručnjaka i predstavnika liberalnih stranaka u RH na panelu o energetici važno za kreiranje najboljih politika.  Bila je to i prilika da liberalne stranke razgovaraju o boljoj suradnji na predstojećim izborima, prije svega europarlamentarnim. Koliko je važno da liberali imaju svog EU parlamentarca pokazao je svojim radom naš Valter Flego u aktualnom mandatu.“
Predsjednik Narodne stranke Reformista, Radimir ČAČIĆ istaknuo je:“ da Hrvatska ima tri ključna područja u kojima moramo u budućnosti napraviti ključne pomake, koje smo do sada propustili učiniti. Pravosuđe, željeznica i energetika. Najviše potencijala imamo upravo u obnovljivim izvorima energije i zato je ova konferencija napravljena u pravo vrijeme“ . Krovna stranka europskih liberala ALDE potiče sve liberalne stranke u Hrvatskoj da što više surađuju, razmjenjuju ideje i stvaraju zajedničke politike. Zbog razjedinjenosti liberalne scene u Hrvatskoj, postoji opasnost da po prvi puta u Europskom parlamentu nakon predstojećih europskih izbora, ne sjedi niti jedan liberal iz Hrvatske.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS