Tomaševiću, ne diraj Cibonu, simbol Zagreba!

od HSLS

Klub je utvrdio nasljeđeni dug, krenuo u restrukturiranje, investitor će sanirati dug, a grad mora pokazati samo malo strpljenja.

Nakon što je bivša uprava godinama lutala i krajnje netransparentno trošila novce te katastrofalno vodila klub, konačno se počelo nazirati svjetlo na kraju tunela u KK Ciboni. Nova uprava Cibone predstavila je javnosti planove za konsolidaciju kluba priznajući da postoji financijski manjak u iznosu od 37 milijuna kuna, koji su uz pomoć investitora spremni sanirati do kraja aktualne sezone. U trenutku u kojem se svim ljubiteljima košarke i naše Cibone činilo da će konačno opet ponosno navijati i pratiti našu Cibonu u pohodu na nove trofeje uslijedio je „hladan tuš“. Naime, Grad Zagreb dostavio je dopis u kojem se navodi da se Cibona do 30. travnja mora iseliti iz svih prostora koje trenutno koristi (uredi, svlačionice i dr.). K tomu, Cibona se ove godine nije mogla prijaviti na natječaj javnih potreba (u svrhu odobravanja prava na korištenje dvorane) jer je jedan od preduvjeta za uspješnu prijavu uredna dokumentacija s dokazima o namjenskom trošenju dotacija iz gradskog proračuna. U ovom slučaju neupitno je da je Cibona dosad poslovala netransparentno i da je bilo krajnje vrijeme da se stane na kraj takvom nesavjesnom vođenju jednog od simbola grada Zagreba. Međutim, pravi problem predstavlja neodgovornost, bezidejnost i destruktivnost gradske uprave, koja je u trenutku u kojem se konačno pronašao investitor nezainteresirana za pregovore s novom upravom u svrhu utvrđivanja uvjeta i rokova povezanih sa sanacijom tog legendarnog zagrebačkog kluba i njegovim dugovanjima prema gradu.

Gradska organizacija HSLS-a tražim od gradske uprave odgovoran liderski pristup, koji prije podrazumijeva odgodu provedbe navedene odluke o iseljenju Cibone barem do 1. 8. 2022. Naime, u ovom trenutku potrebno je hitno postojeći maćehinski odnos gradske uprave prema Ciboni zamijeniti partnerstvom s klubom i zainteresiranim investitorom, čijim se financijskim sredstvima konačno mogu riješiti dugogodišnji problemi u poslovanju. U protivnom gradska vlast čini ogromnu i neoprostivu financijsku, sportsku i društvenu štetu, koju neupitno ne može sama popraviti, ali ju može spriječiti!

Za realizaciju Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba u Proračunu Grada Zagreba za 2022. planirana su proračunska sredstva u iznosu od cca 115 milijuna kuna , što je sveukupno smanjenje ulaganja u sport od 50 milijuna kuna u odnosu na 2021. godinu.

Uštede su napravljene 20 milijuna kuna u okviru Zg sportskog saveza , 10 milijuna kuna u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima i 20 milijuna kuna ušteda na vrhunskom sportu.

Iako će financijski ova proračunska godina biti izrazito zahtjevna , nova gradska uprava sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem isplanirala je najveći proračun u povijesti Grada Zagreba u iznosu od gotovo 15 milijardi kuna , i očigledno u tom proračunu je sport područje na kojem su planirane uštede te gradska uprava ima neke druge prioritete.

Zagrebački sport obuhvaća oko 105.000 aktivnih sudionika , od kojih je 45000 registriranih sportaša , te cca. 60000 rekreativaca , djece i mladeži. Poticanje masovnosti u sportu i posebno uključivanje što većeg broja djece osnova su za budući razvoj sporta u Zagrebu i državi. Da bi se to postiglo nužna je kontinuirana potpora sportu na dvije razine a to su :

– potpora sportu djece i mladih te poticanje građana u sportsko rekreativnim aktivnostima

– potpora sportskim klubovima, selekcijama i pojedincima uključenim na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima

Neupitno je da zagrebački sport treba temeljiti reset jer se tijekom godina dogodio veliki broj anomalija u sustavu samog sporta ali pri tome treba svakako odrediti prioritete u razvoju sporta u Zagrebu.

HSLS Grada Zagreba predlaže da se sredstva za vrhunski sport raspodjele što ravnopravnije prvenstveno gradskim sportskim savezima. Gradski sportski savezi, ne ostvaruju značajnije prihode od natjecanja i sponzora zbog djelomične ne atraktivnosti u sportskom fokusu iako značajno doprinose i zagrebačkom ali i nacionalnom sportskom ugledu na svjetskoj sportskoj karti.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS