Sretan Međunarodni dan žena!

od HSLS

Povodom Međunarodnog Dana žena, Liberalke grada Zagreba održale su tiskovnu konferenciju te su prigodno podijelile ruže zajedno sa predstavnicama stranke Glas na Trgu bana Josipa Jelačića. Na tiskovnoj konferenciji podršku Liberalkama, ali i svim kolegicama i ženama pružili su i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić i zastupnik Gradske skupštine Kristijan Jelić. Na ovaj način podsjetile su na borbu za ženska prava i ravnopravnost spolova, kao i na činjenicu da, nažalost, ta borba još uvijek traje te da je svijest o neravnopravnosti žena u svakoj sferi društva potrebnija nego ikada prije.

Liberalke su istaknule kako smatraju da žene i dalje nisu ravnopravne, manje su zastupljene na vodećim pozicijama, manje prisutne u javnom prostoru, diskriminirane od poslodavaca, ali i nažalost, vlastitih obitelji jer je većina kućanskih poslova i dalje uglavnom ženska obveza. Navode kako se glas žena mora jače čuti u javnom prostoru, kao i da moramo kao društvo predano raditi na sprečavanju nasilja nad ženama i femicida, koji su i dalje jedan od gorućih problema hrvatskog društva.

U ime Liberalki prisutnim predstavnicima medija obratila se predsjednica Liberalki grada Zagreba Dijana Radovniković, koja je istaknula kako uz nasilje te patrijarhatski i podcjenjivački odnos prema ženama uz pojedina djelovanje koja zloupotrebljavaju demokratske standarde u pogledu slobodegovora i tolerancije postajemo faktički društveni sustav koji se temelji na dominaciji muškaraca nad ženama. Ravnopravnost spolova nije samo temeljno ljudsko pravo. Društvene prednosti i potencijali povećanja rodne ravnopravnosti odnose se na poboljšanje ekonomije u smislu povećanja BDP-a, zaposlenosti, konkurentnosti i produktivnosti, ali i demografske slike.

Konačno, žene u društvu zaslužuju daleko više od poklonjenog cvijeta na Dan žena, zaslužuju odgovornost i pomoć države u pogledu osiguravanja njihove društvene ravnopravnosti kontinuiranim provođenjem odgovarajućih politika usmjerenih jačanju njihova društvenog položaja. Prema tome, preuzmimo od danas odgovornost za obavljanje tih važnih zadataka!

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS