SLUČAJ KONCERTNE DVORANE VATROSLAVA LISINSKOG ILITI POLITIKA PRIPREMILA, POLITIKA SMIJENILA, POLITIKA BI POSTAVILA

od Darko Klasić

Nakon što je prije osam mjeseci promijenilo Statut i ublažilo kriterije za izbor ravnatelja, a prije tri mjeseca smaknulo Dražena Siriščevića s mjesta ravnatelja (kako se izrazio velik pijanist prof. emeritus Vladimir Krpan), Upravno vijeće Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog izvodi još jednu lakrdiju te na položaj ravnatelja predlaže i želi ustoličiti nestručnu osobu, koja se u okviru svojeg j.d.o.o. bavi cestovnim prijevozom putnika i tereta.

Prema Statutu koji je bio na snazi do studenog 2022. ravnatelj KDVL-a mogla je biti osoba s najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima u glazbeno-scenskoj djelatnosti, završenim fakultetom društvenih ili humanističkih znanosti i znanjem jednog svjetskog jezika.

Prema Statutu koji je na snazi od mjeseca studenog 2022. ravnatelj KDVL-a može biti osoba s najmanje pet godina rada u kulturi, završenim bilo kojim fakultetom, a više ne mora znati nijedan svjetski jezik. Od petero kandidata njih četvero ispunjava uvjete koji su vrijedili do studenoga 2022. Svi osim predložene kandidatkinje!

Teško se oteti dojmu da se navedeni prijedlog UV-a pripremao mjesecima i da je Statut izmijenjen s predumišljajem. Nove uvjete mogao bi ispuniti, primjerice, scenski radnik s petogodišnjim iskustvom rada u kazalištu, koji je završio bilo koji fakultet, ali voli kazalište, pa nije tražio drugi posao bez obzira na svoju prekvalificiranost.

Osim predložene kandidatkinje, ostali četvero imaju glazbeno obrazovanje i iskustvo u organizaciji glazbeno-scenskih djelatnosti, a jedna osoba bila je zaposlena i na radnom mjestu intendanta jednog HNK-a. Zar je zaista moguće da nitko od njih nije prikladniji od predložene kandidatkinje?

Takav natječaj kojim se ponovno biraju podobni i poslušni kadrovi nije prihvatljiv, te predlažemo gradonačelniku Tomaševića da radi očuvanja svojeg osobnog digniteta:

– ne potvrdi skandalozan prijedlog Upravnog vijeća KDVL-a

– smijeni članove Upravnog vijeća koji su predstavnici osnivača, to jest nas građana, te da

imenuje nove koji poštuju tu instituciju

– novo Upravno vijeće ponovi natječaj i predloži stručnu osobu, dostojnu institucije kojom bi

trebala rukovoditi.

 

Neudovoljavanjem ovim prijedlozima gradonačelnik Tomašević još jednom bi potvrdio da se nije odmakao od načina upravljanja svojeg prethodnika, kojeg je ranije žestoko te sa pravom kritizirao, istaknuo je tiskovnoj konferenciji zagrebačkog HSLS-a Alen Lochert.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS