Pozivamo Gradsku upravu da hitno u rebalansu proračuna poveća sredstava za KUD-ove Grada Zagreba

od HSLS

Darko Klasić predsjednik zagrebačkog HSLS-a , na održanoj tiskovnoj konferenciji osvrnuo se na rad zagrebačkih Kulturno umjetničkih društava kao i sve većih problema u njihovom radu što prijete njihovoj opstojnosti kao i očuvanju jezika i kulturnog identitet našeg grada i Republike Hrvatske.

Svjedoci smo da su posljedice covid epidemije ali i odnosa nove gradske vlasti prema kulturnoj baštini i tradiciji našeg grada možda najvidljivije u radu Zagrebačkih KUD-ova .

Često neprepoznati te sukladno tome i financijski slabo poduprti ovi baštinici naše zagrebačke tradicije, jezika i običaja nisu više u mogućnosti plaćati voditelje, održavati narodne nošnje i instrumente kao što nisu ni često u mogućnosti sudjelovati na nastupima van mjesta događaja.

Iako je gradski ured 22. kolovoza raspisao poziv za financiranje programa kulture u zajednici za 2023. godinu , veliki dio iz navedenih razloga teško će financijski zatvoriti zbog nedostatnih sredstava i ovu 2022. godinu.

Na kraju tiskovne konferencije Klasić je ispred HSLS Zagreba poziva Gradsku upravu da hitno u rebalansu proračuna poveća sredstava za KUD-ove Grada Zagreba jer će u suprotno sigurno doći do osipanja članova kao i zatvaranja pojedinih Kulturno umjetničkih društava. Naš jezik i zagrebački dijalekt, tradicija koje čuvaju zagrebački KUD-ovi posljednje su utočište identiteta Zagreba , kao što narod koji izgubi svoju povijesti gubi i svoju budućnost tako i Zagreb bez svoje prošlosti sigurno nema prepoznatljive budućnosti.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS