Pozivamo Gradonačelnika da se prestane baviti populizmom i počne upravljati gradom

od Darko Klasić

Na redovitoj tiskovnoj konferenciji Zagrebačkog HSLS-a , Alen Lochert gradski zastupnik osvrnuo se predloženi plan gospodarenja otpadom.  Kad se radi o gospodarenju otpadom, za vladajuću aktivističku platformu možemo reći da su obični luftbremzeri!  Prikazivali su se kao mesije za gospodarenje otpadom, a onda smo nakon dvije godine mandata prvo saznali da odlagalište na Jakuševcu neće biti zatvoreno, zatim da u proračunu za 2024. nema ni € za gospodarenje otpadom, a mjesec dana nakon Proračuna  susrećemo se s troškovima od nekoliko stotina milijuna €!

Prije četiri dana, vladajuća platforma, donijela je u Gradskoj skupština Grada Zagreba  dvije važne odluke temeljem nepotpunih materijala.  Radi se o prihvaćanju sažetka “Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom“ i Odluci o jednostranom raskidu koncesijskog ugovora sa tvrtkom ZOV o projektu pročišćavanja otpadnih voda.

Gradski zastupnici, u materijalima za sjednicu, nisu dobili cijelu Studiju, nego samo 5 do 10 % iste, i na temelju toga smo  trebali odlučiti o projektu „teškom“ 6% Proračuna, odnosno 140 milijuna €. Povrh toga, u Studiji nema preporuke optimalnog rješenja. I nedostatak kompletne  Studije i nedostatak optimalnog rješenja upućuju na to da se nešto skriva. Gradonačelnik se hvali transparentnošću kad nam daje proračun na četvrtoj razini, kao da nam time čini nekakvu velikodušnu uslugu, a s druge strane nas uskraćuje za informacije o rješenju zagrebačkog problema koji ima utjecaja na kvalitetu života i zdravlje svih građana, kao i na sigurnost radnika Holdinga koji sudjeluju u gospodarenju otpadom.

Iz Sažetka ove Studije nismo saznali ništa, osim da je moguće da će usluga prikupljanja i zbrinjavanja otpada poskupiti 112%, da nema optimalnog rješenja i da će na Čulinečkoj ulici cijeli dan biti red kamiona Čistoće, koji će čekati da iskrcaju otpad.

Očito je da je Grad Zagreb tražio da Studija ne da optimalni prijedlog, pa se onda može zaključiti da je ona namještena i da, možda, predstavlja i kazneno  djelo.  Aktivistička platforma odlučila je o jednostranom raskidu ugovora s koncesionarom, koji bi nas mogao koštati 487.438.000 €. O tom trošku gradski zastupnici nisu također dobili ništa u materijalima za sjednicu.

S obzirom na dosadašnje iskustvo, kao i na to da Gradonačelnik od prvog spominjanja izgradnje CGO u Resniku spominje da će se to realizirati ako ih se ne bude opstruiralo, te time već unaprijed traži opravdanje za neuspjeh, očigledno je da se građane ponovo vara, a da je scenarij platforme „Ne možemo i ne znamo, pa improviziramo“ slijedeći: mi smo nešto ponudili i predložili ali eto to nam je odbijeno jer nas opstruiraju

Kristijan Jelić istaknuo je da je odluka o besplatnom skijanju na Sljemenu ne samo da je populistički potez kojeg se ne bi posramio ni bivši gradonačelnik Bandić, nego je i štetan za poslovanje kako ZET-a, tako i ustanove za upravljanje sportskim objektima.   Ovim populističkim potezom gradska uprava želi zamaskirati činjenicu da nisu bili sposobni osposobiti crveni spust koji je jedina staza u Hrvatskoj koja zadovoljava najvišu razinu profesionalnog skijanja !

Nedopustivo je da je tek nakon 4 mjeseca od nevremena koje je oštetilo trosjed na crvenom spustu izvršen pregled i procjena štete od strane ovlaštene tvrtke.  To vam je kao da vam se pokvari klima u veljači, a vi pričekate lipanj da pozovete servis kada im je vrhunac sezone ?!?  Naravno da su dobili odgovor da eventualni servis može početi tek u travnju kada završi sezona.

Ovim putem pozivamo Gradonačelnika da osmisli nove sadržaje na Sljemenu i popularizira odlazak žičarom na Sljeme po povoljnijim cijenama za stanovnike grada Zagreba , a ne “besplatno”, jer besplatno ne postoji. Gradonačelnik je i sam izjavio da se jedva 20 % poslovanja žičare pokriva iz prodaje karata, pa umjesto da smisle kako povećati prihode, oni još i taj minimalni  prihod umanjuju populističkim potezima

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS