Održana tiskovna konferencija sa temom problema u odvozu i prikupljanju otpada i proračuna Zagreba za 2023. godinu

od HSLS

Darko Klasić predsjednik zagrebačkog HSLS-a , osvrnuo se na rad zagrebačke Čistoće i nezadovoljstva radnika Čistoće s obzirom na teške uvjete rada i malim plaćama.

Iako će uskoro proći dva mjeseca od uvođenja novog modela odvoza otpada u Zagrebu, uvjeti odvoza i gospodarenja otpadom u gradu i dalje su zabrinjavajući.

Većina građana prihvatila je nova pravila, prilagodila se i propisno odvaja otpad. Unatoč tomu, premda se smanjila količina miješanog otpada, on se i dalje odvozi neredovito, osobito u gradskim četvrtima izvan centra.

Posljednjih godinu i pol dana slušali smo o tome da zagrebačka Čistoća nema kamione, dijelove za kamione, a naposljetku ni radnike nakon otpuštanja u Zagrebačkom holdingu. Posljednjih dana doznali smo i to da radnici očigledno nisu ni primjereno plaćeni za svoj rad, koji obavljaju u otežanim uvjetima. Državne institucije maksimalno izlaze u susret Gradu Zagrebu iako su već odavno mogle i trebale intervenirati, osobito s obzirom na improvizacije sa biootpadom na kompostani u Jakuševcu. Očigledno nešto ozbiljno nije u redu sa Čistoćom i načinom upravljanja tom podružnicom.

Kaotično stanje primjećuju i građani jer glavni grad države sve više izgleda kao deponij. S druge strane, o zatvaranju Jakuševca te izgradnji centra za gospodarenje otpadom i sortirnice gradska vlast više ni ne govori.

Ova godina približava se kraju, baš kao i strpljenje građana Zagreba, kojima se ne isporučuje potpuna usluga koju plaćaju i koju osobito zaslužuju s obzirom na cijenu koja im se svaki mjesec iskazuje na računima te najviši prirez u državi kojim ih se oporezuje.

HSLS Grada Zagreba poziva gradonačelnika Tomislav Tomašević da nađe nekoga tko stvarno nešto zna o zbrinjavanju otpada jer postojeći način upravljanja otpadom smatramo neprihvatljivom i nekvalitetnom improvizacijom gdje građani ne dobivaju punu uslugu koju plaćaju.

Tomaševićev prijedlog proračuna je relativno štedljiv, ali na krivim stavkama !

Novi rekordni proračun za 2023. godinu u iznosu od 16,6 milijardi kuna je uvećan za 5 % (odnosno 800 milijuna kuna) možemo nazvati čak i štedljivim s obzirom da je službena inflacija oko 13 %.

Drago nam je da će dio proračuna otići na kapitalne projekte kao što su izgradnja Gradske knjižnice Paromlin, saniranje Doma sportova, kupnja novih autobusa ZET-a (makar bi nam draže bilo da se kupuju tramvaji od Končara), obnova škola i izgradnja novih vrtića, te izgradnja kompostane u Novskoj.

Sa druge strane žalosni smo da da ne vidimo u prijedlogu proračuna izgradnju bazena u Španskom koji su obećavali i u prethodnoj godini, zatim izgradnju Jarunskog mosta, izgradnja Dinamovog stadiona, izgradnja podzemne garaže u Klaićevoj , projekt podizanja željezničke pruge na nivo +1 na trasi Heinzelova – Podsused, te uređenje i izumljivanje Jarunskog jezera.

Zaključno rekao bih da je gradonačelnik na dobrom putu ukoliko uvaži naše amandmane koje ćemo mu podnijeti na njegov prijedlog proračuna na slijedećoj sjednici Gradske skupštine izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS