Može li Zagreb omogućiti normalne uvjete za stotine veslača, kajakaša i kanuista na regatnoj stazi i uvjete za sigurno kupanje na našem “zagrebačkom moru” – Jarunu ???

od HSLS

Svi ozbiljni gradovi pažljivo štite svoje vodene površine zato što znaju da su one resurs! Resurs koji direktno podiže kvalitetu života građana – život u gradu čini kvalitetnijim, ljudskijim, zaokruženijim. Ovo pogotovo vrijedi za mlade obitelji u gradovima.

Zabrinuti građani kontaktirali su našeg zastupnika Kristijana Jelića zbog sve većeg problema s lopočima, smradom i muljem na našem “zagrebačkom moru” – Jarunu. Obilazeći svoj omiljeni SRC, na kojem sam odrastao početkom osamdesetih godina i pratio razvoj SRC Jarun koji je svoj vrhunac dosegao 1988. godine na Univerzijadi, uvjerio sam se iz prve ruke da je stanje poprilično loše.

Nekad reprezentativna regatna staza više sliči na žabokrečinu, a nažalost nije bolja situacija ni na plažama, na kojima se kupači probijaju kroz lopoče gacajući po mulju, koji na pojedinim mjestima doseže čak do 30 cm.

Umjesto plaža i regatnih staza za Zagrepčanke i Zagrepčane – mulj, lopoči i smrad.

A građani našeg grada, s tradicijom sporta na vodi od gotovo 100 godina, s najvećim prirezom u državi i najvećim proračunom u povijesti Grada Zagreba – osuđeni su na, sve se više čini – močvaru.

Ustanova Upravljanje sportskim objektima problem tretira pretpotopnim rješenjima, kao da nije čula za dobra iskustva iz Europe, konkretno kod naših susjeda, Slovenaca, na nadaleko poznatom Bledu, ali ni za preporuke Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske!

Osim povećane količine lopoča, problem predstavlja i velika količina mulja te bi za neko trajnije rješenje trebalo provesti opsežnije čišćenje. Prošli tjedan je u spomenutim neregularnim uvjetima, u kojima lopoči zapinju za vesla održano prvenstvo RH u kajaku i kanuu prošli. Tradicija kajaka i kanua u Zagrebu duga je više od 90 godina, a da ne spominjemo naše proslavljene olimpijce u veslanju, brončanog sa zadnjih OI Damira Martina i fantastičnu braću Sinković, koji su prvi veslači u povijesti koji su osvojili europska, svjetska i olimpijska zlata u dvjema različitim disciplinama.

Ovo možda nije najveći trenutni problem Grada Zagreba, ali je itekako indikativan. Vremena odavno nemate, a Zagreb ga nije ni imao s obzirom na stanje u kojem se nalazi, a čini se da nedostaje i znanja.

Krenite raditi – snažno i stručno! U suprotnom ćemo već ovu jesen mirne duše morati reći – i nakon nestručnosti nestručnost, i nakon godina propadanja – novo propadanje. I nakon Bandića – Bandić?

HSLS Grada Zagreba smatra da smo dužni našim sugrađanima, kupačima, rekreativcima, proslavljenim olimpijcima, stotinama djece koji su uključeni u rad veslačkih, kanu i kajak klubova omogućiti uvjete kakve zaslužuju građani metropole s najvišim prirezom u državi i najvećem proračunom u povijesti Grada Zagreba

Jarun propada, gradonačelniče, što se čeka?

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS