Liberalke HSLS-a Grada Zagreba – Femicidi

od HSLS

Priopćenje predsjednice Liberalki HSLS-a Grada Zagreba, Dijane Radovniković. Zgrožene još jednim u nizu ubojstava žene od strane partnera...

Kao liberalke, ali prije svega kao žene, imamo potrebu reagirati na tragične događaje femicida u Zagrebu u posljednja 24 sata.

Zgrožene još jednim u nizu ubojstava žene od strane partnera, apeliramo na institucije u Republici Hrvatskoj na što strožu provedbu postojećih zakona. Neefikasno sudstvo, ali i često manjkavo postupanje policije, koja vrlo često olako shvaća prijave o obiteljskom nasilju, nažalost imaju epilog koji sve češće gledamo na naslovnicama crne kronike.

Duboko vjerujemo da pravovremenim postupanjem bi najcrnji scenariji u velikom broju slučajeva bili spriječeni, a strožim kaznama, naročito zatvorskim bi se poslala snažna poruka ostalim potencijalnim počiniteljima.

Danas se, nažalost, u Hrvatskoj, obiteljsko nasilje i dalje smatra “obiteljskim problemom”, a brojne žrtve radi ponovne viktimizacije tijekom samog sudskog procesa su obeshrabrene i ne prijavljuju nasilnike dok ne bude prekasno. Podsjećamo i na kolateralne žrtve obiteljskog nasilja, a to su djeca, koja u velikom broju svjedoče mučnim prizorima u obiteljskom domu, a u najgorem slučaju, ostaju i bez oba roditelja.

Pozivamo institucije da napokon počnu sa provođenjem zakona, bez progledavanja kroz prste višestrukim nasilnicima, pravednim, efikasnim i suosjećajnim tretiranjem žrtve izbjegnu njezinu daljnju viktimizaciju i time pošalju snažnu poruku da se zločin nad ženama ne isplati i da nije obiteljska stvar već briga čitavog društva.

ZAŠTITIMO one najranjivije među nama jer svako društvo je jako upravo koliko i oni najslabiji, što zlostavljane žena i djeca svakako jesu.

Izbjegnimo ovakve scenarije dok nije prekasno jer svaki redak crne kronike je još jedan ugašeni život , kao i uništenih nekoliko života bliskih osoba. Šaljemo jasnu poruku zlostavljanim ženama, niste same i boriti ćemo se svim pravnim sredstvima da nikad i ne budete.

Dijana Radovniković v.r.
predsjednica Liberalki Grada Zagreba

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS