Izostanak odgovarajuće sanacije i kao i načina odlaganja otpada u proteklih mjesec dana pokazuje da gradska uprava nije shvatila dovoljno ozbiljno prvi odron smeća na Jakuševcu

od HSLS Zagreb

Iako je od posljednjeg urušavanja otpada na Jakuševcu prošlo mjesec dana , današnji odron  smeća u kojem su nažalost stradale dvije osobe pokazuje da Tomašević i gradska uprava nisu  prvi odron i njegovu sanaciju  shvatili dovoljno  ozbiljno te je ovaj odron posljedica ovakvog pristupa. Reakcija gradske uprave je sada već uobičajeno zakašnjela , jer se u proteklih  mjesec dana  ništa nije  promijenilo u načinu  formiranja odlaganja otpada  te se i  dalje nastavlja sa miješanim odlaganjem bio otpada i mljevenog krupnog otpada .

Koliko je rješavanje otpad u fokusu gradske uprave i gradonačelnika pokazuje podatak da  u predloženom proračunu Zagreba za 2024. godinu nije predviđeno izdvajanje za nijedan od velikih projekata izgradnje infrastrukture kojima bi se trebao riješiti problem gospodarenja otpadom u Zagrebu.   Politika gradonačelnika Tomaševića i stranke Možemo vezano sa gospodarenjem otpada očigledno i dalje ostaje samo deklarativna  a  Zagreb postaje sramota u Europskoj uniji u pitanju gospodarenju otpada  izjavio je Darko Klasić ispred HSLS grada Zagreba na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Gradska vlast izlaže nepotrebnom riziku živote i zdravlje građana i gostiju na adventu u Zagrebu

Gradska uprava  kao da sjedi u tenku iz kojeg pogled seže samo ravno, a vidljivost počinje tek na udaljenosti od nekoliko metara ispred njihovog ograničenog pogleda. Kako drugačije objasniti da vide samo, po njima pogodno, tlo za grafite kojima nagrđuju povijesnu urbanu cjelinu grada Zagreba, ali ne vide smrtnu opasnost koja se nalazi iznad naših glava i nikoga na nju ne upozoravaju.  Jer kako inače objasniti  izdavanje  dozvole za postavljanje adventskih štandova u podnožju opasnih lokacija, kao što je lokacija ispred zgrade Masarykova 10. U želji da opravdaju i ožive prostor koji su nedavno oslikali grafitima i pretvorili u pješačku zonu , previdjeli su da zgradu u čijem su podnožju  smještene adventske kućice ima improvizirano osiguran  četvrti kat, potkrovlje i zabatne zidove drvenim letvama, željeznim profilima i „gurtama“.   Ovakva improvizacija i smještaj adventskih kućica u podnožje te zgrade sigurno stvara nepotrebni rizik i ugrožava živote građana.  Što bi bilo da uslijed obilnijih padavina snijeg dodatno optereti krovište ili se dogodi potres i manjeg intenziteta ? Je li ova gradska vlast sasvim sigurna da u tom slučaju na prolaznike, kojih za vrijeme adventa ima znatno više nego inače, ne bi pale cigle, crijepovi, prozori, pa i cijeli zid?

Ovo, na žalost, ne iznenađuje. Naime kao što gradska uprava  improvizira u gospodarenju otpadom, pješačkim zonama, biciklističkim stazama, tako  i u ovom slučaju bez realnog sagledavanja svih problema a kako bi istaknuli neke svoje političke odluke dovode Zagrepčane  u bespotrebnu opasnost.

Mislim da je vrijeme  da ime svoje platforme i službeno promijene iz „Možemo!“ u „Ne možemo i ne znamo, pa improviziramo“,   izjavio je gradski zastupnik Alen Lochert.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS