HSLS traži promjenu prometnog režima u Ulici Stjepka Pasanca

od HSLS

U ponedjeljak 3. travnja održana je tiskovna konferencija povodom problema sigurnosti prometa u ulici Stjepka Pasanca u Donjoj Kustošiji. Tom prilikom zahtjeve i prijedloge rješenja iznjeli su predsjednik i potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba i predsjednik Ogranka Stenjevec.

Darko Klasić ovo je problem koji traje dugo možda i predugo , nažalost zbog neoperativnosti i sporosti nove vlasti. Strpljenje građana Donje Kustošije kao i roditelja djece koja pohađaju ovu školu i vrtić sigurno je veliko , ali ne i bezgranično. Zar moramo čekati da netko dijete strada pa da gradska administracija riješi ovaj problem , za koji postoji suglasnost struke i prometne policije. Kako ovaj sigurnosni problem nije riješen još od početka školske godine namjeravali smo sutra uputiti simboličnim protestom poruku Gradskom uredu za promet i graditeljstvo poruku o hitnosti djelovanja. Kako zakonskim okvirom protest nije dopušten za vrijeme odvijanja nastave u blizini škola održavanje protesta , mi isti otkazujemo do kraja ljeta prije početka nove školske godine kako bi gradskoj uprava dali priliku da tijekom ljetnih mjeseci riješi ovaj mali operativni zahvat ali veliki sigurnosni problem za roditelje i djecu Donje Kustošije.

HSLS pozivam ovim putem Gradsku upravu i novog pročelnika Gradskog ureda gospodina Stanka Kordića da se uključi pod hitno u rješavanje ovom problema .

Kristijan Jelić , gradski zastupnika podsjetio je da je na početku školske godine podržao prosvjed stanara MO Donja Kustošija usmjeren ka povećanju prometne sigurnosti u ulici Stjepka Pasanca koja služi kao prilaz učenicima OŠ Oton Iveković i roditeljima koji dovode svoju djecu u DV Kustošija. Od tada je prošlo punih sedam mjeseci, ali nažalost usprkos suglasnosti prometne struke i zahtjeva roditelja i nastavnika ništa se nije promijenilo. Iz tog razloga ponovo se nalazimo upravo ovdje ispred OŠ Otona Ivekovića, kako bi upozorili da je ovdje svakodnevno sigurnost na stotine djece i i dalje ugrožena. Nakon bezbroj apela upućenih lokalnoj i gradskoj vlati u kojima je stanovništvo upozoravalo na hitnu potrebu nove regulacije i postavljanja uspornika u pasančevoj ulici ona nažalost do današnjih dana nije uspostavljena. Moramo konstatirati da sigurnost naših najmlađih sugrađana očito nije u fokusu platforme MOŽEMO i gradonačelnika Tomaševića, pa zato molimo Vas medije da prenesete apel očajnih građana MO Donje Kustošije i izvršite pritisak na gradonačelnika.

Dragutin Roginić predsjednik HSLS ogranka Stenjevec , kao roditelji i građani, po tko zna koji put tražimo od gradskih vlasti da reagiraju na zamolbe struke i stanovnika jednostavnim rješenjem i prema prijedlozima prometnih stručnjaka i nakon žurnog komisijskog očevida PU Zagrebačke i Gradskog ureda za promet s ciljem donošenja konkretnog zaključka u smislu

rješavanja predmetne prometne problematike, a vezano za sigurnosti svih sudionika u prometu i posebice pješaka i djece kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u cestovnom prometu.

Unazad desetak godina koliko je prisutna inicijativa za povećanje prometne sigurnosti u Pasančevoj ulici, nismo naišli na razumijevanje gradskih i kvartovskih vlasti i dosad se ništa se nije promijenilo po tom pitanju i bez obzira na iskazane potrebe i mišljenja: prometne struke, prometne policije, stanovnika ulice, roditelja obrazovnih ustanova, djelatnika obrazovnih ustanova, stanovnika kvarta i svih građana koji shvaćaju što je potrebno učiniti, još uvijek nema zadovoljavajućeg rješenja i bilo bi dobro nekako reagirati radi pravovremenosti.

U duhu dobre volje, zamolili bismo još jednom Gradsku upravu Grada Zagreba da se u što kraćem vremenskom roku i svakako prije početka nove školske godine, realiziraju naši zahtjevi za povećanje prometne sigurnosti u Pasančevoj ulici, a koji su u skladu s pravilima prometne struke:

  1. Prenamjena Pasančeve ulice iz dvosmjerne u jednosmjernu ulicu u smjeru od Sokolske ulice prema Svačićevoj ulici – otvaranjem Pasančeve ulice i pretvaranjem u jednosmjernu ulicu smanjio bi se broj konfliktnih točaka na raskrižju sa Sokolskom ulicom više nego duplo

automobili se više ne bi mogli unatrag polukružno okretati između škole i vrtića i na taj način dovoditi djecu u opasnost (djeca su niska, pa ih vozač ne vidi).

  1. Postavljanje zaštitne ograde na postojeći nogostup radi stvaranja fizičke barijere i povećanja

sigurnosti djece i pješaka od automobilskog prometa.

  1. Povećanje broja i izgradnju parkirnih mjesta na prostoru između DV Kustošija i OŠ Otona Ivekovića jer je situacija s nedostatkom parkirnih mjesta sljedeća prioritetna tema.
  2. PROTIV smo izgradnje pješačkog koridora između DV Kustošija i OŠ Otona Ivekovića prema Ulici Matije Gupca jer to jednostavno ne bi riješilo postojeću prometnu situaciju, već bi je naprosto dodatno otežalo.

I na kraju, zamolio bih sve prisutne pomognite nam ne odustati od upozoravanja na ovaj problem sve dok se ne riješi u cijelosti i prema pravilima prometne struke.

Nove objave u ovoj kategoriji

Copyright © HSLS